IPO mania – Serneke och Alligator

Jag gillar att gå in i IPOs och just finns det flera spännande bolag på väg in på marknaden. Som jag skrev i förra veckan har jag valt att teckna Serneke men även Alligator Bioscience (det kommer ett inlägg om mina tankar kring deras notering senare under dagen).

Nordnet har precis släppt en ny sida för alla börsnoteringar och företagshändelser som går att delta i via Nordnet. För mig som älskar att följa bolag redan från notering tycker jag att det är super med en samlingssida bara för IPOs. Just nu kan man till exempel teckna Serneke (sista svarsdag idag 22/11), Baltic Horizon, Volati och ÅAC Microtec (denna ska jag kika närmre på också). Har du frågor om IPOs?

Nordnet har satt upp en sida med de vanligaste frågorna och svar på dessa. Till exempel: vad är egentligen en IPO och hur fungerar den? Klicka på bilden för att komma till sidan.

Fortsättning – efter bolagen noterats

Både Serneke och Alligator blev kraftigt övertecknade vilket resulterade i två miniposter för mig. Jag valde därför att sälja första halvtimmen. Det tråkiga med övertecknade emissioner är att jag binder upp kapital som sen i slutändan inte används.

Det känns som att pengarna hade kunnat komma till mer nytta i en annan position. Det bra med övertecknade noteringar är dock att det visar på ett stort intresse för bolaget, även om det känns lite som att IPO’s under året har blivit som ”gratispengar” på grund av högt tryck. Problematiken ligger dock i att det förr eller senare kommer en katastrofintroduktion.

Vad är mina tankar om den IPO-mania som råder?
Sammanfattningsvis vill jag inte säga mer än att det gett lunchpengar, inte så mycket mer än så. Det är kul att följa bolag från start men desto tråkigare att bara få små positioner. Under veckan som kommer har vi dock ytterligare en notering som jag tecknat, nämligen Smart Eyes.

Jag är dock ganska säker på att jag bara blir tilldelad en liten position som resulterar i ”teckna-sälj”.