H&M Q4 2018

Igår kom H&Ms försäljningssiffror för fjärde kvartalet ut, de kom in strax under förväntat på 56 429 msek exkl moms (ökning med 6 procent jämfört med samma period föregående år) vilket lämnar den totala omsättningen på 21 415 msek för 2018 vilket är en ökning med 3 procent i lokal valuta jämfört med 2017 då den totala omsättningen uppgick till 200 004 msek. 

Att H&Ms aktiekurs sjönk över 8 procent igår för att sedan fortsätta fallet idag beror dock inte på en försäljningstillväxt i linje med/strax under förväntan utan beror framförallt på att H&M tillsammans med andra drogs ned av den brittiska e-handelsjätten Asos vinstvarning som resulterade i att Asos föll med 38 procent under gårdagen. 

Kort position

Som jag skrivit tidigare är jag fortfarande kort H&M och tycker att det ska bli spännande att se hur de hanterar utdelningen för 2018. Det kommer att bli svårt att försvara utdelning på 9:75 sek när den totala vinsten per aktien troligen kommer att ligga under den nivån.

Analyshuset Kepler Cheuvreux tror att bruttomarginalen kommer att bryta sin negativa trend men jag är inte alls lika säker och tror dessutom inte att de löst sina lagerproblem än. Hur som helst, jag behåller alltså min korta position, tycker fortfarande att H&M är dyrt på de här nivåerna.