H&M försäljning för Q3 2018

H&Ms försäljningssiffror som kom in strax över analytikernas förväntan samt de utköpsrykten som återigen snurrar kring klädjätten.

H&Ms försäljning ökade alltså med 4 procent. Analytikernas förväntan var i genomsnitt 1,9 procent. Det skulle också kunna jämföras med bolagets egna mål om att öka försäljningen med 10-15 procent årligen i lokal valuta. Det här betyder att även om försäljningstillväxten låg över analytikernas förväntan så är H&M långt ifrån sina egna mål.

H&M varnar för att deras nya logistiksystem och alla de problem som det medfört kommer att påverka resultatet för tredje kvartalet. Bruttomarginalen för Q3 2017 var katastrofalt dålig, så jämfört med samma period förra året kan det lika gärna se positivt ut ändå när rapporten kommer i nästa vecka.

Nya utköpsrykten härjar och det sägs att Stefan Persson ser över möjligheterna att köpa ut H&M från börsen. Familjen Persson äger idag 46 procent av bolaget och enligt ryktena vill de utöka ägandet till 70 procent innan ett utköp är aktuellt. Med tanke på bolagets storlek är det inget som görs över en natt och skulle kräva att familjen Persson skuldsätter sig rejält. Ponera ändå att utköpsryktena är sanna så skulle det ändå dröja flera år innan de kan sätta sina planer i verket och vid det laget är det inte alls orimligt att tänka sig att trenden vänt på riktigt. På tal om trend. Är detta ”positiva” kvartal en signal om en trendvändning eller bara en tillfällighet? Det går såklart inte att svara på. Men, det krävs mer än ett kvartal för att övertyga mig och en annan bra indikator kan ju vara om bolaget når upp till sina egna mål till att börja med.

Jag förstår dock att det är många som väntar på ett bra läge att gå in i H&M, jag köper det. Men jag tror att det är lite för tidigt att säga det än. H&M ett år Jag fick också frågan i Closing Bell om jag trodde att det var många som hade ändrat sina åsikter om H&M efter i måndags men jag tror att har man en blankningsposition (som mig) så ändrar man inte sin åsikt efter ett knappt positivt kvartal i en annars nedåtgående trend bara baserat på försäljningssiffror. Jag menar att aktiekursens utveckling under måndagen var en överreaktion och att det till stora delar berodde på utköpsrykten snarare än försäljningssiffrorna i sig