Hålla huvudet kallt vid rekyler på börsen – Q & A

Jag fick lite frågor angående att hålla huvudet kallt under rekyler. För det är ju, som vi alla vet, såklart lockande att ”köpa dippen” men gärna vänta tills man sett att börsen verkligen vänder upp och därmed tenderar att göra det på lokala toppar istället för riktiga bottnar.

Frågor + svar

Fråga:
Om man ser på exempelvis MA12 i månadsupplösning, kan det hjälpa att hålla huvudet kallt vid rekyler?

Svar:
Jag skulle säga att om MA12 i månadsupplösning hjälper DIG så är det ett bra sätt – för dig – att hålla huvudet kallt. Men jag tror generellt att det viktigaste här handlar om att ha disciplin nog att följa den strategi man har från början.

Jag har skrivit mer om disciplin och vad det har att göra med en börsnedgång här, det jag bland annat skrev var följande:
Framförallt handlar det om disciplinen att inte göra något som avviker från din strategi när du blir rädd vid en nedgång som i slutändan gör att du fattar ännu sämre beslut och förlorar mer pengar.

Det var till exempel svårt att hålla huvudet kallt under september 2001 när börsen rekylerade upp med 46 procent för att sen fortsätta ned igen. Det här förstärker egentligen bara det jag skrev ovan: allt handlar om disciplin. Sammanfattningsvis har jag inget vettigt svar på frågan mer än att OM du inte har disciplin nog att följa din strategi har du troligen fel strategi. Det blir nästan alltid mycket dyrt att frångå sin egen plan och kanske framförallt om du i vanliga fall har ett långsiktigt månadssparande, då är en nedgång INTE rätt tillfälle att sluta spara, utan att faktiskt fortsätta.