Förbättra ditt företags finansiella möjligheter med ett lån

Ett företagslån kan vara en bra sak att ta. Men en sak du måste ha svar på innan du tar ett är vad är räntan på företagslån? Det här kan skilja sig väldigt mycket åt mellan olika långivare och mellan olika lånetyper. Och den räntan påverkar givetvis din bedömning kring om huruvida lånet är gynnsamt eller ej.

När du ser över frågan vad är räntan på företagslån behöver du ta i beaktande alla kostnader som finns inbakade i lånet. Ofta finns det en ränta angiven i procent, men också olika typer av avgifter. Hur mycket lånen kostar totalt brukar kallas för ”effektiv ränta” och det är egentligen den som är det intressanta.

Vad är företagslån

Ett företagslån är precis vad det låter som – ett lån framtaget för företagare. Företagare har ofta en annan typ av lånebehov än vad privatpersoner har, vilket gör att upplägget ser lite annorlunda ut. Lånebeloppen brukar till exempel vara högre och det är helt andra krav på säkerhet och finansiell stabilitet hos den som ansöker.

Det finns många olika typer av företagslån och det har dykt upp fler och fler institutioner som erbjuder sådana. De traditionella storbankerna erbjuder lån till företagare. Men för att få ett sådant behöver du oftast ha en etablerad verksamhet och många år av lönsamhet bakom dig. Om du inte har det är det oftast klokast att du vänder dig till något av uppstickarföretagen.

Finansiella fördelar med att ta ett företagslån

Det finns många situationer där det är finansiellt klokt att ta ett företagslån. Om du till exempel får möjlighet till en större investering behöver du rörelsekapital direkt. Om du inte har det kan du komma att gå miste om en fantastisk möjlighet som istället någon av dina konkurrenter hoppar på. Det är något du vill kunna undvika.

Om du har en solid idé kring hur du ska utveckla ditt företag och kan presentera en affärsplan brukar det gå att förhandla räntan på lånet individuellt. Det gör att ett företagslån kan bli en väldigt kostnadseffektiv lösning som ditt företag har råd med. Det finns en allmän finansieringsregel som säger att pengar nu alltid är bättre än pengar sen.

Förbättra din kreditrating med ett företagslån

En sak många inte tänker på när de undviker att ta lån är att ett företagslån faktiskt kan förbättra din kreditrating. Det medför att om du i ett senare skede befinner dig i ett läge där du vill eller behöver ett lån kan det paradoxalt nog vara bättre att ha haft lån tidigare.

En av de saker bankerna tittar på när de gör en kreditrating är nämligen hur du har skött dina tidigare låneinbetalningar. Om du då inte haft några tidigare lån att sköta ses du som ett oskrivet blad, och därigenom som en mer osäker kund. Att ta något mindre lån då och då kan alltså vara en sund framtidsinvestering.

Vad är räntan på företagslån – olika typer av lån

Det finns många olika typer av företagslån där ränta och villkor skiljer sig mycket åt. Det gör att det är viktigt att du inte bara hoppar på första bästa lån, utan alltid jämför olika typer och banker. Även om du behöver pengar snabbt betyder det inte att du inte ska leta efter det som är mest förmånligt för ditt företag.

Skapa ett flexibelt kassaflöde med företagslån

Att ta ett företagslån är också ett bra sätt att skapa flexibilitet i kassaflödet. De flesta företag, särskilt de mindre, har förutsägbara utgifter men inte alltid ett matchande inflöde. Då kan det vara bra att ha en fast lånemöjlighet i form av en företagskredit du kan ta ut pengar ur när det behövs.

Hur funkar en checkkredit

När du ansöker om en checkkredit eller företagskredit så innebär det att banken garanterar dig en viss lånesumma. Du styr själv över hur mycket av den du ska använda vid varje givet tillfälle. Om du har fått en kredit på 500 000 godkänd och har lönekostnader på 200 000 kan du då använda den krediten direkt.

Du betalar sedan tillbaka när du kan och när det passar dig. Det finns oftast en bestämd summa som du måste betala tillbaka månadsvis. Generellt kan det också sägas att det är smart att betala tillbaka en kredit direkt om du kan. Det är avsett att vara ett kort lån för att lösa akuta utgifter och räntan sätts därefter.

Vad är räntan på företagslån – sammanfattning

Ett företagslån är ett smart sätt att ordna finansiering på både kort och lång sikt. Det finns många fördelar med att ta ett lån. Men det är viktigt att du noga ser över vilka villkor som gäller och att du jämför lån innan du tar ett. Det är inte särskilt svårt att få ett lån så länge som du sköter dina finanser ordentligt.