Elon Musk och Tesla

Varje gång jag tror att Musken och hans leksaksbilsbolag inte kan bli mer av en cirkus så lyckas han förvåna mig. Idag tänker jag att jag inte pratar om att Teslas kassa snart är slut, att Norge som är deras näst största marknad har slutat beställa bilar, att deras bromsar är sämst i test, att de går back på produktionen av Model 3, att de som avbeställer sina bilar inte får tillbaka sina pengar eller att det nu kommer konkurrens från aktörer som faktiskt vet hur bilproduktion fungerar.

Idag tänkte jag bara nämna att Elon Musks planer om att ta Tesla från börsen var en lögn som många av oss trott. Fallande försäljning för ett bolag som ännu inte går med vinst är inte ett jättebra tecken.  När Elon (ryktesvis hög på LSD) skrev den numera kända ”funding secured”-tweeten delades marknaden snabbt upp i två läger. De som trodde att han fullständigt hade tappat det, och de som investerade sina livsbesparingar i Tesla.

Tyvärr för de sistnämnda var det inte sant och jag har läst diverse skräckhistorier om personer som förlorat mycket pengar. Och i fredags kväll, efter att börsen stängt givetvis, kom beskedet att de inte alls kommer att ta Tesla från börsen. Jag ”vill” inte att Tesla går omkull, att människor blir av med sina pengar eller att de som beställt sin drömbil aldrig ser den och inte får pengarna tillbaka.

Jag bara tycker att det är viktigt att poängtera att även ”stora fina” bolag som Tesla kräver en ordentlig analys och att man aldrig, aldrig ska köpa en aktie enbart för att någon annan hypear den. Att investera är hårt arbete, kräver att man orkar gå igenom års- och kvartalsredovisningar och framförallt att man faktiskt förstår vad som står på raderna och inte bara faller för en excentrisk VD.