Bubblor i ekonomin

Ni vet ju att ni inte bör lägga era pengar på ett sparkonto utan ränta för att pengarna då äts upp av inflation.

När Riksbanken vars jobb är att skapa och bibehålla prisstabilitet mäter inflation så har de valt att bortse från priser på bostäder. Det här är superconvenient eftersom de då kan låtsas som att de ligger nära sitt mål om att göra SEKen 2 procent mer värdelös per år när det i själva verket ser helt annorlunda ut.

Bostadsbubbla?

Bostadsbubbla? Du kan va en bubbla. Det är köparens marknad. Räntan är låg. Svensk ekonomi mår JÄTTEBRA.  Ok, skoja bara. Sverige högst upp på ”bubble score” och bland de lägsta räntorna. Jag undrar om det finns något sammanband? Jag bestämde mig för att läsa Riksbankens egna rapport där de beskriver hur de mäter inflation och vad de gör för att hålla sig till sitt mål. Priserna på fastigheter räknas inte in när vi mäter inflation utan det som mäts är hushållens levnadskostnader, och där ingår bland annat räntekostnader för vårt boende.

Logiskt borde ju alltså räntekostnaderna stiga i takt med att vi köper dyrare bostäder – MEN – det här har Riksbanken löst (och skriver om det öppet och stolt i rapporten, som om deras idioti i själva verket är en bra sak för svenskarnas ekonomi) genom att i takt med att fastighetspriser blir dyrare bara sänka räntan. Då syns inte den ökade levnadskostnaden när de mäter inflation och de kan fortsätta klappa varandra på axeln samtidigt som svenskarna skuldsätter sig till nya rekordnivåer. Låt det här sjunka in.

Riksbanken ljuger alltså i princip och vaggar in oss i en falsk trygghet där vi tror att ekonomin går jättebra och får oss att tro att vi kan fortsätta låna mer pengar. Så när Riksbankens egentliga syfte är att skapa och bibehålla prisstabilitet så gör de själva motsatsen men putsar till siffrorna i rapporten.  

Lite som Elon Musk och Solar City. Men, vi kan inte hålla på att sänka räntan i all oändlighet. Och ju längre vi väntar med att återgå till mer normala räntor så kommer fler och fler att belåna sig, vilket bara bygger på vår sjuka kreditbubbla. Vad tror ni händer med hushåll som redan har en tight budget när räntan höjs?

Fabian Franzén, ett av genierna bakom podcasten Market Makers har målat upp ett möjligt utfall. Jag får lite ont i magen av att tänka på att vissa kommer att vara skuldsatta för livet i ett boende som kanske är värt hälften av vad de köpte det för samtidigt som räntorna höjs. Så nej, svensk ekonomi mår inte jättebra och att säga något som ”räntan är låg, svensk ekonomi går bra” gör mig rent ut sagt förbannad. Det är så fruktansvärt vårdslöst att jag inte vet var jag ska ta vägen. Att räntan är så låg som den är nu samtidigt som vi flaggar för räntehöjningar betyder att vår levnadskostnad med stor sannolikhet kommer att bli MYCKET högre i form av räntekostnader för vårt boende. Det är inte bra