Blanka H&M

Jag är ju som tidigare bekant inte riktigt positivt inställd till H&M. Den 31/1 släpper de rapporten för hela 2017 och jag tycker inte att det ser speciellt bra ut. Jag har ju tidigare kommenterat H&Ms delårsrapporter och förutom att ha kritiserat deras vikande försäljning också pratat om deras lagersituation och det faktum att rörelsemarginalen (hur stor del av varje omsatt krona för en rörelse som blir kvar till att täcka räntor, skatt och ge eventuell vinst) blir mindre och mindre.

Karl-Johan Persson har tidigare flaggat för att det under 2018 kommer ytterligare varumärken och de har redan offentliggjort /Nyden som enbart kommer att säljas online. Tidigare har Karl-Johan skyllt den pressade rörelsemarginalen på framtagandet av nya varumärken men lovar att det kommer att bli bättre när (hehe) de släpper ytterligare varumärken. Under Q1-Q3 2017 låg rörelsemarginalen på 10,5 % vilket kan jämföras med samma period 2016 då rörelsemarginalen låg på 11,8 %. Om vi tittar rullande och ska göra en uppskattning för hela året 2017 så tror jag att vi kommer se en siffra på mellan 11-11,5 % vilket går att jämföra med 2016 års rörelsemarginal om 12,4 och 2015 om 14,9. En fortsatt minskning med andra ord.

Just rörelsemarginalen i sig är väl kanske inte största problemet men den vikande försäljningen är. Nu har H&M under december utvidgat sitt samarbete med Alibaba och deras Tmall under våren 2018. H&M-gruppen omsätter nu nästan 11 mdr kr i Kina och har över 500 fysiska butiker i landet. Att få upp fler varumärken än Monki på Alibabas Tmall ser man som en god utveckling på försäljningen där. Ett steg i rätt riktning tycker jag men om man ser till hela H&M-gruppens omsättning globalt så är dessvärre enbart en ökning i Kina för liten för att ge stora resultat. Bolaget behöver gå in ända in i sitt DNA för att lyckas styra om hela verksamheten.

Utdelning

Det jag tror att alla undrar inför kommande rapport är dock utdelningen. H&M har aldrig tidigare sänkt sin utdelning men förra året fick de dela upp den på två tillfällen under året för att de inte hade kassa att betala hela på en gång. Med tanke på att tillväxttakten inte bara slutat öka snabbt utan till och med minskat under tredje kvartalet har jag svårt att se hur och varför man skulle behålla en utdelning på samma nivå. Dagens Industri gick ju ut och kallade H&M för ett bra utdelningscase eftersom direktavkastningen nu låg på 5,6 % om H&M behåller en utdelning om 9,75 kr per aktie och jag tycker att utdelning är bland det sista man bör titta på i ett bolag som gått ner med över 50 % sedan toppen på bara ett par år (förtydligande: jag menar att man först ska göra en gedigen fundamental analys). 5,6 % i direktavkastning hjälper dig knappast om kursen går ner ännu mer.

Jag la ut en poll på Twitter och frågade om de trodde att H&M skulle sänka utdelningen för kommande år. Svaren är som ni ser väldigt jämna och jag är också delad. Å ena sidan förstår jag verkligen om de behåller en utdelning om 9,75 kr eftersom det är bland det enda som är ”stabilt” i bolaget och många investerare stannar på grund av just den höga direktavkastningen. Å andra sidan så tycker jag att det hade varit högst oansvarigt av H&M att behålla en utdelning som de egentligen inte har råd med och således behöva låna för att kunna dela ut pengar. Jag HOPPAS att om H&M behåller sin utdelning så får detta negativa konsekvenser för aktiekursen eftersom i alla fall inte jag skulle vilja äga ett bolag som delar ut pengar de inte har.

Lagersituationen

Ytterligare ett stort problem som såklart har med den vikande försäljningen att göra är H&Ms lagersituation. Jag skrev följande tweet igår och la upp en bild från H&M på Drottninggatan efter att vi gått förbi där med hundarna på kvällen.

Ja, smaken är som baken osv, jag är säkert inte målgrupp och jag tänker inte uttala mig om hur H&Ms kläder ser ut. Däremot så ÄR lagersituationen ett stort problem för H&M och med tanke på deras senaste försäljningssiffror så tror jag inte att deras problem har löst sig ännu.

Under finanskrisen 07-08 gick H&M ned cirka 30 % och nu har vi sett en nedgång på över 50 % när övriga börsen tickat på bra. Jag tror inte att vi kommer att se en lösning i deras nästa rapport men jag tror att om de behåller sin utdelning om 9,75 kr så kommer H&Ms aktiekurs först att dra ett lättnadsrally för att sedan gå ner till nuvarande nivåer och lägre igen. Om H&M sänker sin utdelning så dröjer det inte länge innan vi ser en aktiekurs om 150 kr.

Jag överväger en blankningsposition (lika bra att säga det, bli inte arga nu) för att jag tror att H&M ska ner ytterligare och ser vi dessutom ett skakigt börsår 2018 så kommer H&M att krypa närmare 100-strecket.

Hur gör ni?