Björnar i portföljen

Ni var några som frågade om vad jag pratar om när jag säger att jag har björnar i portföljen. Det är min så kallade säkerhet mot en börsnedgång. När OMXS30 (svenska börsindex) går ner så stiger mina björnar i värde. Jag har tidigare skrivit om bull- och bearcertifikat.

För att kunna kalla marknaden för ”bear market” brukar man säga att börsen bör ha tappat minst tjugo procent under minst tre månader. Vi är alltså inte där än men detta kan lika gärna vara början på en björnmarknad.

Vad menar jag med björnar?

Björnar då? Vad är det? Man kan kalla en marknad för ”björnmarknad” som jag nämnde ovan men man kan också köpa så kallade ”björncertifikat”. Jag äger ett certifikat som heter Xact Bear (Det finns två, Xact Bear och Xact Bear 2, men principen är densamma men hävstången skiljer sig). När OMXS30 går upp så går certifikatet ner, när OMXS30 går ner så går certifikatet upp – som senaste månaderna. Här har vi Xact Bear under samma period, hävstång x 1,5.  Nu rekommenderar jag inte någon att köpa vare sig Xact Bull (samma princip som Xact Bear men att det stiger när börsen går upp) eller Xact Bear just eftersom det är högriskplaceringar. Det är alltså ingenting man bör börja sin investeringskarriär med. Det är i så fall bättre att diversifiera sig mellan olika tillgångsslag – t ex guld.