Bitcoin hard forks

Bitcoin går mot ständigt nya ATH (all time high) och det är inget undantag nu. I år har kryptovalutan Bitcoin ökat med över 600 % och utslaget på ett helt år så ligger utvecklingen på cirka 900 %.

Jag och en vän pratade endel om Bitcoin och de förgreningar (hard forks) som gjorts. Sedan i somras har vi till exempel kunnat se hur Bitcoin delats upp först i Bitcoin Cash och sen Bitcoin Gold.

För den som inte är bekant med begreppen ”forks” när det kommer till Bitcoin så handlar det alltså om förgreningar, alltså att utvecklarna som jobbar med bitcoin delar upp kryptovalutan i olika grenar – forks – för att kunna ta fram den ”bästa” versionen av bitcoin i slutändan. Detta har lett till att det, som jag skrev ovan, nu finns Bitcoin, Bitcoin Cash och Bitcoin Gold. Det senaste som hände var att ytterligare en förgrening, Bitcoin Segwit2x blev inställd, en utveckling som skulle ha förstorat storleken på blocken.

Detta skulle bland annat ha medfört fler transaktioner per sekund men när de inte fick tillräckligt stöd för forken så ställdes den in. Även om utvecklarna var övertygade om att detta hade varit rätt riktning att gå vill de inte splittra bitcoin communityn som de skrev i det brev som skickades ut i samband med att forken ställdes in.

Jag handlar ju fortfarande via XBTs certifikat men måste verkligen gå över till att handla riktiga. Det stora problemet med att handla certifikat jämfört med riktiga bitcoin handlar framförallt om att jag inte får ta del av förgreningarna. Just nu spekulerar jag endast i prisutvecklingen av bitcoin men hade jag ägt riktiga bitcoin så hade jag även fått lika många bitcoin cash, bitcoin gold och i nästa fork lika många av den nya förgreningen.