Billigare att låna än att spara efter skattehöjningen på ISK och KF 2017

Många är upprörda över skattehöjningen på ISK och KF, men vad betyder det egentligen? Jag skrev ett inlägg här där jag tar upp problematiken kring motiveringen av skattehöjningen – att det skulle bidra till ökad jämlikhet för att män skulle drabbas hårdare än kvinnor av skattehöjningen.

1) Båda grupper drabbas av skattehöjningen och,

2) Att försöka få detta till en jämställdhetsfråga tycker jag personligen är fruktansvärt dåligt när det i själva verket drabbar ALLA som sparar och investerar.

Jag reagerade främst inte på själva skattehöjningen (även om jag tycker att även den är ett dåligt beslut vilket jag kommer att förklara nedan) utan på att motiveringen var att den skulle drabba män. Jag gillar inte den typen av uttalanden. Det hade varit precis lika illa om man genomförde en speciell skattereform för män eller kvinnor. Jag tror inte på den typen av kategorisering och gruppering, det skapar ökade klyftor, missförstånd och konflikter – en åsikt jag står fast vid. Så, vad betyder skattehöjningen för oss?

Jo, med en skattehöjning på ISK så innebär det att vi ska skatta ännu mer på redan skattade pengar och det blir nu billigare att låna och konsumera än att spara och investera. Ska inte sparande premieras? Ska verkligen konsumtionslån vara mer fördelaktigt än att ta ansvar för sin ekonomi? Skattehöjning på sparat kapital är precis lika dumt som det låter, menar Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Det bidrar till ökad konsumtion och minskat sparande. Och för er som läser detta och menar att ja, det låter idiotiskt, så kan väl regeringen inte vilja ha det? – Men jo, de menar alltså att ökad konsumtion skulle få fart på ekonomin och tillväxten. På lånade pengar. Till varje pris med andra ord.

Även om det innebär att människor skuldsätts mer när vi redan har hög belåning. Sen att regeringen gick till val och sa att de inte skulle höja skatten på ISK eller KF men nu gör det för andra gången på tre år kan man ju diskutera vidare. Gruppering och kategorisering kan vi förresten diskutera vidare genom Taoism längre fram. Jag tror att varje gång vi sätter en etikett på något så begränsar vi oss.