Betting on zero och blankning

Jag har precis sett dokumentären Betting on Zero som handlar om hur hedgefondförvaltare Bill Ackman blankade Herbalife. Jag vet att många frågar om begreppet blankning och att den vanligaste förklaringen är ”att sälja aktier som du lånat”.

Jag tyckte att Ackmans beskrivning av hur blankning fungerar var så pedagogisk att jag ville dela med mig till er som kanske fortfarande undrar:

Definition och förklaring av blankning

Ponera att du har en vän som samlar på mynt. Dessa mynt är värda 1000 kr styck idag. Du lånar några av vännens mynt och säljer dem vidare till tredje part som betalar 1000 kr styck för mynten. Ett tag senare har värdet på mynten sjunkit och du köper tillbaka mynten för 500 kr styck och lämnar tillbaka till din vän som nu har samma mängd mynt som innan. Som tack för lånet har du förmodligen fått betala en liten avgift/ränta till vännen. Du har alltså tjänat 500 kr per mynt och personen som lånat ut mynten har tjänat pengar i form av en avgift.

Att blanka en aktie är alltså ett sätt att tjäna pengar på bolag som du har en negativ marknadssyn på! Bill Ackman Se dokumentären, jag kan rekommendera den!