Att skriva en bok – steg för steg

Eftersom jag precis skrivit färdigt min andra(!) bok som kommer ut i början av januari så fick jag en fråga om inte jag kunde skriva ett inlägg om hur processen ser ut när det kommer till just bokskrivande. Jag förstår att det är olika för alla men jag tänkte dela med mig av hur jag har gått till väga för att skriva tre (räknar in Svart Svahn som jag inte vågar ge ut) böcker på ett år.

Svart Svahn var den första boken jag skrev, eller det där är sanning med modifikation, det var den första boken jag faktiskt skrev klart.

Investeringsguiden skrev jag tillsammans med Linnéa, vi saknade en bok att rekommendera våra nätverk som ville lära sig grunden. I de andra böckerna trängdes floskler som ”låt pengarna växa när du sover” utan faktisk praktisk handledning och det fanns inte heller någon nybörjarlitteratur som ens snuddade vid andra tillgångsslag än aktier eller fonder.

Eftersom vi dels visste exakt vad vi ville förmedla och redan hade mycket av materialet så gick även arbetet med denna snabbt och vi var klara på ungefär två månader här också. Här var vi i Sri Lanka när jag skrev färdigt Investeringsguiden.

Nätverka är min andra (tredje) bok som kommer ut nu i januari. Här har processen sett något annorlunda ut och jag skulle vilja sammanfatta mina känslor under skrivandet så här: I första steget hade jag en idé och ett koncept som jag ville förmedla men saknade egentligt innehåll. Eftersom jag vet att jag inte slutför saker utan deadline (självinsikt) så propsade jag på att lägga deadline bara några ynka månader efter att Investeringsguiden var klar eftersom det skulle innebära att jag var inne i rätt ”författarmode”. Det är ett misstag jag inte kommer att göra en gång till. Drog till Italien för att skriva bok men drack mest prosecco

Ganska snart insåg jag att jag faktiskt inte alls visste vad jag ville förmedla, på vilket sätt eller ens varför. Jag var SÅ trött efter en hektisk vår, hade försökt säga upp mig från jobbet för att kunna fokusera helhjärtat på skrivandet men blev gång på gång ombedd att stanna kvar så under perioden jag borde lagt mest tid på boken jobbade jag mer än någonsin med annat.

När sommaren kom och jag på riktigt lämnade Feminvest så var det som om luften gick ur mig och jag satt varje dag framför datorn och stirrade på skärmen tills jag gav upp och bestämde mig för att låta inspirationen komma tillbaka av sig själv istället för att tvinga fram den. När vi åkte till Grekland bara en månad innan deadline var jag ganska säker på att jag inte skulle hinna klart men väl där lossnade det och jag hittade tillbaka till glädjen med skrivandet. Från solbädden i Grekland där jag låg och sörplade vin och skrev bok om dagarna Jag älskar att skriva, men jag skulle ljuga om jag sa att processen är smärtfri. Däremot har jag lärt mig extremt mycket och ser väldigt mycket fram emot arbetet med tredje boken men kommer att ge mig själv mer tid med den, det är en bok som behöver växa fram och materialet som ska samlas in kommer att ta mycket tid. Mitt bästa tips för att lyckas med skrivandet är dock att vara noga med set och setting.

Jag skriver bäst när jag reser eftersom det ger mig nya idéer och perspektiv som jag hade missat på hemmaplan, men alla är olika. Eftersom jag kommer att spendera större delen av 2019 utomlands så tror jag att jag kommer att göra flera pivots och slutligen lyckas förmedla något helt annat än det som var tanken från början! Inte helt olikt känslorna kring att starta och driva bolag