Öka tillväxten med företagslån

Är du en företagare som vill ta din verksamhet till en ny nivå men som begränsas av brist på kapital? Då kan ett företagslån vara pusselbiten som gör att du kan öka företagets tillväxt och expandera verksamheten. Här går vi igenom vad du behöver veta om låneformen och vad som krävs för att långivaren ska godkänna lånet.

Vad är företagslån?

Utan kapital kan det vara svårt att investera eller genomföra de förändringar som krävs för att utöka eller bygga upp en verksamhet. Företagslån är lån som ges till företag som är aktiva och registrerade i Sverige, övriga krav och villkor kan variera. Vissa långivare riktar in sig på större företag, medan andra specialiserar sig på mindre eller nystartade företag.

Lånebelopp och villkor på företagslån

De flesta långivare som erbjuder företagslån har en maxgräns för hur stort lån du kan ta. Maxbeloppet sträcker sig upp till allt från 500 000 kr till 60 000 000 kr. Långivaren tar ut en ränta för lånet som kan återbetalas med varierande löptider. Vissa lån kan betalas tillbaka på så lite som en månad men behöver du dela upp avbetalningen på längre tid är det inte ovanligt att du kan välja ett par års återbetalningstid.

Räntan på lånet baseras ofta på företagets historik, ekonomi och risken att låna ut till företaget. De finns även långivare som har fast ränta för alla låntagare eller fast månadskostnad på företagslån, vilket kan passa vissa företag bättre. Utöver räntan kan fler avgifter tillkomma så som uppläggningsavgift och fakturaavgift.

Hjälper företag att växa

Alla företag har olika behov, men oavsett hur det ser ut är syftet med företagslån att förbättra eller expandera verksamheten. I vissa fall kan det vara att investera i en ny maskin, i andra att köpa in materiel eller anställa personal. Det kan helt enkelt variera beroende på vilken bransch det gäller och även företagets storlek. Innan du ansöker om ett företagslån är det viktigt att du funderar på vilket behov som ska täckas så att pengarna används rätt.

Risken påverkar lånevillkoren

Precis som att långivare gör en kreditbedömning av privatpersoner när de ska låna ut pengar görs även en riskbedömning vid företagslån. Bedömningen ligger sedan till grund för lånevillkor såsom ränta, krav på personlig borgen och lånesumma. Sambandet mellan villkor och risk är att ju högre risk långivaren tar, desto sämre villkor får låntagaren. Ett nystartat företag, som inte har samma kassaflöde som ett större etablerat företag, får därför ofta betala en högre ränta och ett vanligt krav är att ägaren går i personlig borgen för lånet.

Innan du tar ett företagslån

Innan du ansöker om ett företagslån behöver du gå igenom din personliga ekonomi, göra en affärsplan och se till att du har stenkoll på företagets ekonomi. Det behövs för att långivaren ska få förtroende för dig och din verksamhet, vilket ökar chansen att de ska bevilja lånet. Men att du gör detta är inte bara viktigt för att du ska få lånet, det hjälper dig dessutom att analysera din affär och upptäcka eventuella brister.

Vad långivaren tittar på

När banken ska bedöma ditt företags betalningsförmåga kommer de att se över en rad olika faktorer gällande både din personliga och företagets ekonomi. Om verksamheten har varit igång under ett par år kommer de att be om bokslut med resultat- och balansräkning. Det är dessutom positivt om du kan uppvisa kundkontrakt som visar att din affär är uthållig. Lägg lite extra krut på att göra en genomtänkt affärsplan och en realistisk budget. Om ditt företag inte sitter på maskiner eller fastigheter som kan fungera som säkerhet för lånet kan du eller dina affärspartners behöva ställa upp som borgensmän. Långivaren kommer då att ta kreditupplysningar på er och undersöka om ni verkligen är goda för lånesumman. Det är därför viktigt att du är införstådd med risken som det innebär att ta ett lån, och att du gör din läxa innan du skriver på låneavtalet.

Jämför och hitta rätt lån till ditt företag

När du ska leta upp ett företagslån är det viktigt att du jämför låneerbjudanden från flera långivare för att du få så bra lånevillkor som möjligt och som passar ditt företags specifika förutsättningar.