Index vs hedgefonder

Minns ni Warren Buffetts vad mot hedgefondförvaltaren Protégé Partner om 1 miljon USD år 2007 att S&P 500 skulle överprestera hedgefonder?Buffett vann vadet vilket har gjort att många har lagt sig till med ”sanningen” om att index alltid är bättre än aktiv förvaltning.

Resultatet skiljer sig mellan perioder

Vill ni veta en hemlighet? – 2007-2017 är typ enda tioårsperioden som det faktiskt varit sant. Nedan kan ni se hur Credit Suisse Hedge Fund index utvecklats jämfört med S&P 500 och MSCI World Index sedan december 1993.

Jag tänkte att vi skulle prata lite om källkritik och second level thinking idag, att inte tro på allt man hör för att det låter enkelt och att volatilitet kan äta upp din avkastning.  Occhiolism – The awareness of the smallness of your perspective, by which you couldn’t possibly draw any meaningful conclusions at all, about the world or the past or the complexities of culture, because although your life is an epic and unrepeatable anecdote, it still only has a sample size of one, and may end up being the control for a much wilder experiment happening in the next room.

Det är viktigt att skilja på kunskap och sanning. Du kan ha fått höra att Warren Buffett vann vadet om att S&P 500 skulle överprestera Hedgefonder och tror därför att det är 100 procent sanning, alltid. Jag förstår ändå att man vill ta till sig sanningar som får saker och ting att verka enkla. Om det alltid är sant att aktieindex överpresterar annat så blir det väldigt enkelt att helt enkelt välja att investera i indexfonder.

Vi har en lat hjärna som gärna tar genvägar, det är inget konstigt med det. MEN, det handlar faktiskt om vår framtida avkastning. Jag har i alla fall inte råd att ta risken att det någon säger till mig är fel och vill därför själv verifiera den information jag får istället för att skolas in på fel sätt och potentiellt förlora pengar. Alltså, den första lärdomen från det här inlägget handlar om att vara källkritisk, att ta in information som inte stödjer din världsbild utan tvärtom, att förstå att occhiolism är den viktigaste insikt du kan få.

Försök att alltid ta in nya perspektiv för att utvecklas som person och investerare. Volatilitet äter avkastning The essence of investment management is the management of risks, not the management of returns. Well-managed portfolios start with this precept. – Benjamin Graham.

Visste du att även om två tillgångar har samma genomsnittliga avkastning så säger det egentligen inte så mycket utan att mått som volatilitet och draw down är otroligt viktiga att ha koll på? Ovan ser ni samma jämförelse som ovan, men fram till december 2012. Här är resultatet det samma om man jämför S&P 500 med Credit Suisse Hedge Fund Index med två väldigt viktiga skillnader: volatilitet och draw down. Det är ganska stor skillnad på maximal draw down om 20 procent och närmare 60 procent.

Ja, de senaste 10 åren har aktiemarknaden varit extremt stark. Vilket väl inte är så konstigt eftersom det är en mätperiod som börjar efter en finanskris. Det betyder dock bara att vi skjutit risken framför oss. Historisk avkastning säger ingenting om framtida resultat, sägs det, men ändå väljer många att bara investera i indexfonder eftersom det är ”det som presterar bäst över tid”.

Marknaden har varit skakig ett tag och Kina befinner sig till exempel i en konstaterat bear market till följd av handelstullar. Jag säger inte att hedgefonder definitivt kommer att överprestera S&P 500 den kommande tioårsperioden, men jag säger däremot att risken att S&P 500 står inför en kraftig korrektion efter så lång uppgång är hög och att flera faktorer pekar på att det är dit vi är på väg.

Det här är inte ett inlägg där jag vill uppmana mina läsare att helt gå över till till exempel hedgefonder, jag vill bara vidga era vyer något. Låta er se en annan sida av myntet än den enkla vägen som oftast målas upp för nya investerare. Precis som det inte är de stora intäkterna som gör dig rik utan att kontrollera dina kostnader så gäller samma sak när det kommer till risk och avkastning. Låg volatilitet, låg draw down och riskhantering är nyckeln till framgångsrikt sparande.