Dålig förebild och effekter av handelskriget

Kinas tillväxt den lägsta på 28 år. Handelskriget lämnar alltså ganska stora spår i den kinesiska ekonomins tillväxt och 2018 års tillväxt på var den lägsta sedan 1990.

Shenzhen-börsen har ju haft det minst sagt tufft det senaste året och är ned över 30 procent sedan januari 2018. Nu tittar jag inte jättemycket på Kina i vanliga fall men är ju intresserad av handelskriget och dess effekter på till exempel råvaror. Men, skulle handelskriget komma till en lösning så skulle det potentiellt kunna bidra till högre ekonomisk tillväxt för Kina under 2019. Tyvärr går det ju inte titta på endast en signal utan man måste väga flera olika för att komma fram till vilket utfall som är mer eller mindre sannolikt (och sen inte bara positionera sig mot ett av dem, hehe).

Hur som helst, det är såklart inte bara handelskriget som ligger till skuld för Kinas inbromsade ekonomi utan det var något som de arbetade med redan innan, ska man tro på Ning Jizhe, chef vid Kinas nationella statistikmyndighet (Chinese statistics bureau), så har konsekvenserna av handelskriget mellan USA och Kina varit kännbara, men hanterbara. Oavsett skulle en överenskommelse som gynnar båda nationerna kunna leda till något positiva konsekvenser för Kinas ekonomi. Shenzhen-börsen ser ut som en schysst pulkabacke senaste året – wiiiiiiie! Nu ska jag sluta prokrastinera och skriva en artikel om snedfördelat VC-kapital och om eurons tjugoårsjubileum (eller tjugoårskris if you like).