Alternativa tillgångsslag

Jag fick lite frågor kring hur jag hittar och väljer ut till exempel ETF:er och certifikat och tänkte köra en snabb genomgång på vad jag tittar på och varför.

Först och främst, en ETF är alltså en börshandlad fond, en fond som handlas på ungefär samma sätt som aktier och ger dig möjlighet att investera i underliggande tillgångar som till exempel råvaror. ETF:er och certifikat är lika på flera sätt, båda låter dig investera i en underliggande tillgång men certifikat har ofta friare placeringsregler än ETF:er och kan uteslutande handla i endast en typ av underliggande tillgång.

ETF

En annan skillnad är motpartsrisken, en ETF har sina tillgångar skilda från fondbolaget och drabbas inte om fondbolaget till exempel går i konkurs. Om emittenten du köpt ditt certifikat av går i konkurs är du däremot inte skyddad och är inte garanterad att få dina pengar tillbaka. Så, när jag vill investera i till exempel råvaror, låt oss ta guld till exempel (inser nu att jag hade kunnat skriva hur mycket som helst om vad man bör kika på när det kommer till respektive tillgångsslag men tar det i ett annat inlägg).

Jag handlar ju via Nordnet och kikar därför på deras ETF-torg. Här ser vi flera olika certifikat, just på bilden bara bearcertifikat, intressant för den som känner för att gå kort guld.

Med eller utan hävstång

I menyn kan ni välja om ni endast vill söka på ETF:er, certifikat, om ni vill söka med eller utan hävstång osv. Jag handlar väldigt sällan med hävstång, framförallt inte när det kommer till innehav som jag avser att hålla under en längre period. Just hävstång ska man verkligen hålla sig borta från om man inte riktigt förstår riskerna heller. För att hitta till Nordnets ETF-torg går du in under ”marknaden” i menyn och klickar dig vidare till ETF:er och certifikat. Tänk som sagt på att både ETF:er och certifikat ofta tar ut någon form av avgift och att vara försiktig med hävstång. /A