Alternativa tillgångsslag

Några exempel på alternativa tillgångar:

  • Kryptovalutor
  • Derivatinstrument (terminer, optioner osv.)
  • Fastighetsprojekt eller fastighetsfonder

Investera via ETF

En ETF är en börshandlad fond, en fond som handlas på ungefär samma sätt som aktier och ger dig möjlighet att investera i underliggande tillgångar som till exempel råvaror och andra alternativa tillgångar. ETF:er och certifikat är lika på flera sätt, båda låter dig investera i en underliggande tillgång men certifikat har ofta friare placeringsregler än ETF:er och kan uteslutande handla i endast en typ av underliggande tillgång.

En annan skillnad är motpartsrisken, en ETF har sina tillgångar skilda från fondbolaget och drabbas inte om fondbolaget till exempel går i konkurs. Om emittenten du köpt ditt certifikat av går i konkurs är du däremot inte skyddad och är inte garanterad att få dina pengar tillbaka. Så, när jag vill investera i till exempel råvaror, låt oss ta guld till exempel (inser nu att jag hade kunnat skriva hur mycket som helst om vad man bör kika på när det kommer till respektive tillgångsslag men tar det i ett annat inlägg).

Vi handlar ju via Nordnet.se och kikar därför på deras ETF-torg. Här ser vi flera olika certifikat, just på bilden bara bearcertifikat, intressant för den som känner för att gå kort guld.

ETF:er handlar du enklast hos Avanza och Nordnet.
Ett tips är att öppna konton både hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla Mini Futures, aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp. Det är gratis att öppna konton hos bägge två.

Med eller utan hävstång

I menyn kan ni välja om ni endast vill söka på ETF:er, certifikat, om ni vill söka med eller utan hävstång osv. Vi handlar väldigt sällan med hävstång, framförallt inte när det kommer till innehav som vi avser att hålla under en längre period. Just hävstång ska man verkligen hålla sig borta från om man inte riktigt förstår riskerna heller. För att hitta till Nordnets ETF-torg går du in under ”marknaden” i menyn och klickar dig vidare till ETF:er och certifikat. Tänk som sagt på att både ETF:er och certifikat ofta tar ut någon form av avgift och att vara försiktig med hävstång.