Vecka 8: Portföljuppdatering

Sedan ett par veckor tillbaka har jag börjat ge Micke uppdateringar kring hans portfölj i Outsiders (så lyssna på senaste avsnittet så får ni höra mer om det och om mina tankar), men jag tänkte att jag kunde börja ge er uppdateringar även här ett tag framöver. Jag tänkte dels gå igenom hur allokeringen ser ut, hur strategin har presterat och hur jag handlat (om jag gjort det, sker inte alla veckor).

Vi kan börja med hur allokeringen ser ut just nu, jag är som ni vet lite försiktig när det kommer till aktier och har allokerat en större del av kapitalet mot råvaror. Nedan kan ni se hur allokeringen ser ut idag.

Angående industrimetaller så är jag exponerad mot koppar, aluminium och nickel via den ETF från Lyxor som jag äger. Det är i princip det enda sättet i Sverige att köpa en korg av råvaror idag som exkluderar energi. Jag exponerar mig dock även enskilt mot kakao, kaffe, sojabönor och majs samt tittar som jag skrev om igår på att ta in vete i portföljen (även om vete utgör ca 1,6 procent av ETFen via Lyxor vilket blir 0,13 procent av den totala portföljen, lite för lite med andra ord).

Men ni är såklart mer intresserade av resultatet av min råvarutunga strategi, kanske framförallt med tanke på att börsen gått så bra under året. Det är lite svårt att veta vad man bör jämföra med, eftersom aktiedelen är så pass liten så är det inte rättvist att jämföra med OMXS30 eller liknande. Jag strävar (såklart) efter att vara absolutavkastande, vilket jag antar att de flesta gör.

Hur som helst, strategin är långsiktig och därför tycker jag att utvecklingen per vecka är relativt ointressant (Cygnus 18-22/2: +1,6%) så vi kan kika på de senaste 12 månaderna som helhet istället.

Mitt mål med strategin är som jag nämnt tidigare lägre volatilitet, lägre draw down, högre riskjusterad avkastning etc under en längre period genom diversifiering i olika tillgångsslag. Jag är hittills nöjd med resultatet även om marknaderna varit relativt svåra att parera med handelskrig och andra geopolitiska faktorer som spelat in. Men med facit i hand är jag nöjd över hur jag positionerat mig de senaste 12 månaderna, och kanske ännu nöjdare över att jag inte gjort något som avviker från strategin på grund av psykologi.

Med en helt egen strategi som inte riktigt liknar den vanliga ”investeringsskolan” blir helt plötsligt min egen conviction – och alltså mina analyser – ännu viktigare.

Jag har handlat lite mer de senaste veckorna. Jag har bl a tagit kortsiktiga positioner i APPL (se nedan) samt handlat lite SPOT under rapport (har pratat mer om det i Outsiders). Jag tog också en mindre position i LUC på 11,77 SEK den 13 februari. När de bara dagar innan rapporten gick ut med PM om stort diamantfynd tweetade jag att jag misstänkte att det kunde vara ett tecken på att rapporten skulle lämna mycket att önska. Det blev alltså ingen direkt överraskning när aktien sjönk över 10 procent på rapporten, jag handlade den inte utan ligger kvar med ursprungspositionen. LUC stängde sen på 12,00 SEK. Blir spännande att följa nästkommande veckor.

Jag sålde alltså bara motsvarade antal aktier som jag köpte på rapportdag om 131,94 USD vid senaste försäljningen på 149 USD.

Andra effekter som varit positiva för portföljen är givetvis valuta. Bara ca 28 procent av portföljen är exponerad mot SEK och resten mot EUR, USD och CAD.

Ja, det var väl det!

/A

8 Comments

 1. Hej! Tror du det finns möjlighet att i anslutning till cirkeldiagrammet skriva ut procenten i tabellform? Jag är färgblind och har därför svårt att se vad de olika tårtbitarna representerar.

 2. Hej!

  Jag handlade Lyxor Ex-Energy ETF:en tidigare, när den fanns via Nordnet. Men efter att dom bytt marknadsplats eftet omvandlingen verkar den inte längre finnas att köpa någonstans på nivån svensk småsparare (har fått svar att jag kan ringa till Nordnet och sälja mitt innehav, men inte köpa mer tillsvidare).

  Har du några tips för att ersätta den i sin portfölj? Alternativt, någon möjlighet som ekonomisk superstar att påverka Nordnet? 😉

  1. Hej!

   Jag har också försökt köpa något liknande utan framgång, så jag är är också sugen på tips på liknande fonder eller ETF:er.

   Mvh Ivan

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.