Därför spelar det roll hur du exponerar dig mot guld

Jag älskar guld. Det är ingen hemlighet. Jag älskar dock inte när en bank nonchalant påstår att mini futures eller certifikat skulle vara ett lika ”adekvat” sätt att exponera sig mot guld som de ETFer där du äger underliggande fysiskt guld 1:1 när dessa inte finns att tillgå på grund av Mifid II längre.

Ett av mina mest lästa inlägg har varit detta där jag diskuterar möjligheten att exponera sig mot guld efter Mifid II. På samma tema skrev jag också ett annat inlägg om ädelmetaller i portföljen. Där skriver jag bland annat om vikten av att hitta rätt typ av exponering mot guld baserat på vad syftet med tillgången i portföljen är.

Så vi kan ta det från början. 

På grund av Mifid II går det inte längre att handla de två ETFer noterade i Tyskland som jag skrev om i ett av inläggen ovan. Det här är såklart inte någon av bankernas fel i Sverige utan ligger helt utom deras kontroll. Det som är problemet är dock att de alternativ som nu finns i Sverige via de stora nätmäklarna är certifikat och mini futures, alltså pappersguld utan någon som helst uppbackning av den faktiska råvaran som vi vill ha exponering mot.

Guld är en försäkring, i alla fall för mig. Jag spekulerar inte när det kommer till guld och vill därför äga den riktiga varan – inte en fiatversion (HEHE) som dras tillbaka när jag faktiskt behöver använda det. Så låt oss rangordna bästa och säkraste sätten att äga guld:

För preppern inför jordens undergång: Det enda möjliga och rimliga sättet att hamstra guld för dig som tror på någon form av apokalyps de närmsta åren så är fysiskt guld bevarat hemma det enda som faktiskt duger. Gräv helst ned det i ett kassaskåp på bakgården för att kunna ta fram när det krisar.

För dig som tror på fiatkollaps: Centralbankernas penningtryckande når en kritisk gräns och all fiatvaluta förefaller värdelös. Fysiskt guld är fortfarande att föredra men jorden går trots allt inte under, även om det kan kännas så för alla som inte säkrat upp lite av sina tillgångar i guld, och aktörer som Nordic Gold Trade som lagrar guldet åt dig fungerar som ett bra alternativ.

För dig som försäkrar portföljen: Du har såklart en hemförsäkring om det skulle vara så att huset brinner ned. På samma sätt ligger en bra ETF där du äger det underliggande fysiska guldet 1:1. Du äger alltså guldet men slipper allt trubbel som medföljer om du skulle behöva hantera det själv.

För den som vill kortsiktigt spekulera i guldpriset: Om du enbart är intresserad av att kortsiktigt spekulera i priset på guld, alltså inte investerar i guld som en försäkring, så kan du välja minisar eller certifikat. Anledningen till att dessa enbart passar för spekulation är att den finansiella motparten nästan alltid har något finstilt som gör att de kan stoppa din position om det för dem inte är ekonomiskt försvarbart, det skulle i så fall bli när du behöver positionen som mest.

Hur gör jag?

Jag kör en mix av Pacific Precious, fysiskt guld och ETFer där jag äger underliggande guld 1:1 (som nu tyvärr inte längre går att köpa). Dessutom äger jag aktier i Gran Colombia Gold Corp, men det får falla i någon slags mellankategori av aktier och guld – kanske dags för ett analysinlägg av dem? Slutligen, jag väljer alltså bort certifikat och minifutures när det kommer till guld i min portfölj. Ja, de följer priset på guld men erbjuder inte den säkerhet och långsiktighet som jag faktiskt är ute efter när jag söker exponering.

/A

4 Comments

 1. Hej,

  Ni som har koll på alternativ för att investera i Softs.
  Har ni spanat något på ETFS Softs eller ETFS Coffee osv som går att köpas via Nordnet?

  Har bläddrat i deras faktablad men är för dåligt insatt för att se om det finns bättre alternativ. Så är intresserad av att höra andras åsikter.

  Tack för trevlig blogg och podcast!
  Med vänlig hälsning
  Christoffer

  1. Jag har kollat lite alternativ, mest för att se vad för råvaror ETF:erna innehåller.

   Lyxor Commodities Thomson Reuters/CoreCommodity CRB EX-Energy

   Innehåller förutom mjuka råvaror även mycket metaller och boskap.

   Copper 10.03%
   Live Cattle 9.95%
   Corn 9.82%
   Aluminium 9.82%
   Gold 9.76%
   Soybeans 9.75%
   Sugar 8.29%
   Cotton 8.28%
   Coffee 8.16%
   Cocoa 8.04%
   Nickel 1.72%
   Wheat 1.63%
   Lean Hogs 1.61%
   Silver 1.60%
   Orange Juice 1.54%

   ETFS Softs

   Tre mjuka råvaror

   Sugar 43.67%
   Coffee 35.78%
   Cotton 20.55%

   ETFS Agriculture

   Mer spridning i jordbruksråvaror (finns även ETFS Grains)

   Soybeans 20.03%
   Corn 19.84%
   Soybean Meal 11.38%
   Wheat 10.50%
   Soybean Oil 10.41%
   Sugar 10.27%
   Coffee 8.41%
   Cotton 4.84%
   Kansas Wheat 4.32%

   Market Access RICI-Agriculture Index ETF (M9SB)

   Ännu fler jordbruksråvaror, samt även boskap.

   Corn 13.61%
   Cotton 12.03%
   Soybeans 10.03%
   Wheat Soft Red 7.88%
   Coffee 5.73%
   Live Cattle 5.73%
   Soybean Oil 5.73%
   Milling Wheat 5.73%
   Wheat Hard Red Spring 2.87%
   Sugar 2.87%
   White Sugar 2.87%
   Cocoa 2.87%
   Lean Hogs 2.87%
   Lumber 2.87%
   Rapeseed 2.87%
   Rubber 2.87%
   Wheat Hard Red 2.87%
   Rice 2.15%
   Soybean Meal 2.15%
   Orange Juice 1.72%
   Oats 1.43%
   Milk Class III 0.29%

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.