Volatilt årets första börsdag och uppdatering kring Cygnus

Jag startade min morgon på Bank Hotel med min vän och ena partner för att diskutera Cygnus. Vi har bestämt oss för att utöka vår råvarudel något. Tidigare har vi ju haft åtta jordbruksråvaror (eller softs) men att ha ett så få antal råvaror gör att risken blir för hög, så vi bygger om vårt index just nu och kommer att inkludera totalt 17 råvaror. Vi exkluderar fortfarande energi, och det finns inte heller några industrimetaller i indexet eftersom de är för cykliska och därmed förtar själva idén med ett kontracykliskt tillgångsslag. Hursomhelst, vi har valt att vikta råvarorna olika baserat på likviditet (såklart) men även på volatilitet och exponeringen mot respektive råvara ligger inom intervallet 1-10 procent (av råvarudelen, inte hela portföljen). Jag ska fortsätta med ett inlägg per råvara också, men idag tänkte jag prata lite om årets första börsdag!

OMXS30 stängde på -0,20 procent eller 1405,85 efter att ha rört sig i intervallet 1379 – 1410. H&M som öppnade på minus stängde dagen på plus och Nordea började året starkt med en uppgång om 1,57 procent. På förlorarsidan på OMX hittar vi Securitas som föll 2,99 procent och Boliden som också föll mer än 2,5 procent. Dessutom föll PMI till 52,0 i december och noterade sin lägsta nivå sen 2016 mot väntade 56,2 jämfört med 55,4 i november. Den svenska industrin tappade alltså fart mot slutet av året.

Om vi tittar på USA istället kan vi konstatera att Tesla inte lever upp till förväntningar för antal levererade bilar och faller därför mer än 7 procent. S&P 500 däremot börjar återhämta sig efter en ganska dyster öppning tidigare i eftermiddag.

Nu ska jag läsa en stund och sen gå till gymmet. Håller tummarna för att det inte är för mycket folk!

/A

4 Comments

  1. Hur får ni till exponeringen emot softs? Jag har läst här på din blogg och försökt eftersöka själv men det är otroligt svårt då det inte finns många produkter på plats. Nästan alla produkter som finns är mer inriktade på råvaror & metaller, tex. olja.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.