Läsarfråga och missuppfattningar om guld

Hoppas att ni har haft en fin helg. Jag spenderade lördagen med jobb och podinspelning innan jag parkerade mig i badkaret. Just nu pillar jag lite med en kvantitativ modell till Cygnus inför ett viktigt möte senare i veckan.  Det händer mycket just nu så jag försöker hitta tillfällen för återhämtning men igår satt jag i möten hela förmiddagen för en helt annan sak som jag ska berätta om lite längre fram.

En intressant sak (för mig, introspektion, mindre fascinerande för er) är att jag som alltid längtar bort i vanliga fall har tyckt att det varit rätt skönt att bara vara hemma det senaste. Det skulle dock kunna bero på att jag har Finland, Luxemburg, Marbella, Italien och flera andra resor (mest jobb) inplanerade de kommande månaderna. Det enda jag längtar efter är New York, men som tur är har jag en vän som skickar bilder därifrån medan jag lider i gråa Stockholm. Tack tack. 🙁

Jag tänkte dock inte lämna er helt utan passa på att svara på en läsarfråga som jag fått angående att diversifiera sin portfölj.

Jag har i dagsläget allt mitt kapital i aktier, vad skulle du rekommendera för andra saker man skulle kunna investera i?

Först och främst – vad har du för strategi och vilken tidshorisont har du för ditt sparande? Hur mycket tid vill du lägga på dina investeringar? Det finns inget enkelt svar utan jag vill ju gärna skriva att det kanske är lämpligt att hitta en bra diversifiering mellan aktier, räntor, fastigheter och råvaror men alla har inte tid eller möjlighet, så istället fokuserar jag på den inflationssäkra tillgången – guld.

Ja, jag vet att Charlie Munger nyligen var ute och sa att man är ociviliserad om man köper guld. Eventuellt ett av de märkligaste uttalanden jag hört från en seriös investerare – jag menar, guld är en tillgång som fungerat som en bra försäkring i flera tusen år. Så att avfärda det som ”ociviliserat” känns onödigt.

Jag skulle vilja reda ut några missförstånd som vissa verkar ha varje gång jag nämner att investera i guld.

  1. Nej, jag säger inte att man bara ska äga guld
  2. Nej, jag säger inte man inte ska äga aktier
  3. Nej, aktier har inte alltid varit ett bättre alternativ än guld
  4. Nej, du ska inte se på guld på samma sätt som du ser på bolag som du vill investera i

De som bemöter mig med någon eller några av punkterna ovan har helt missförstått guldets användningsområde och vilken funktion guld bör ha i en portfölj. Guld är först och främst en försäkring, inte en spekulativ tillgång. Du köper inte guld för att du förväntar dig att guld ska ge utdelning som ett vinstdrivande bolag utan för att kunna använda när aktier och/eller andra tillgångar gått sämre och du vill köpa mer aktier billigt. Jag har aldrig sagt att man bara bör äga guld, utan att guld bör utgöra en liten del i portföljen. För mig kring 10 procent, ibland mer och ibland mindre beroende på var vi befinner oss i en cykel.

Ett annat vanligt missförstånd är att aktier alltid har varit ett bättre alternativ än guld och att guld således bör avskrivas som ”skräp” (ja, jag har sett andra kalla guld för både det ena och det andra). Det här är dock inte sant, och det är ganska enkelt att ta reda på genom att till exempel använda en tjänst som heter Google. Med Google kan man få reda på nästan vad som helst  – smart va? Bara att söka på vad som helst. Grafen nedan är dock skapad av den eminente Niklas Aldén (lyssna på honom och fabian i Market Makers, de är bra!) i verktyget Koyfin (grymt btw, skapa konto gratis här).

Sen kan vi väl bara lägga ner hela konceptet med att kasta ur sig saker och ting till varandra när det kommer till strategier? Vi är ju alla överens om att den bästa strategin är den som fungerar för just dig, så var glad att du har ett koncept som fungerar och låt andra jobba med sina egna strategier. Jag har aldrig sagt att man är ”efterbliven” för att man bara vill ha aktier eller fonder, tvärtemot har jag sagt att vill du lägga så lite tid som möjligt och har lång horisont så bör du fortsätta med ditt månadssparande i en global aktiefond.

…Men lite guld, det är i alla fall sällan fel att ha i portföljen! 🙂

/A

3 Comments

  1. Om man får lämna önskemål:
    Det hade varit kul om du och Micke hade gjort ett podavsnitt kring fortsatt Quantitative tightening av FED och era tankar kring möjliga effekter på ekonomin 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.