Dålig förebild och effekter av handelskriget

Jag är kanske finanssveriges sämsta förebild när det kommer till att spara pengar på att äta frukost hemma. Jag hänger mer än gärna på Bank Hotel flera morgnar i veckan för att samla inspiration. Jag går alltså inte dit ensam utan hinner alltid avhandla jobb – men i en väldigt trevlig miljö. Idag kunde jag till exempel diskutera bolagsbyggande, investeringar, oväntade relationer, fysik (som jag håller på att snöa in på) och idéer om att vilja ”korsbefrukta” vetenskaper för att uppnå totala eller större perspektiv med Camilla och Vendela.

…Just det, jag berättade också att jag börjat skriva på en tredje bok. 

Men mer om den senare, det är ett lite längre projekt så vi kan ju fokusera på min andra bok som jag spänt väntar på ska komma från tryckeriet.

Digitalt i all ära, men det är något med att läsa tidningen till kaffet på morgonen. När jag var i NYC i september brukade jag hämta en kaffe och en WSJ och FT och sedan lägga mig i ett bubbelbad innan jag startade igång dagen. Kanske världens bästa sysselsättning.

Till något helt annat – Kinas tillväxt den lägsta på 28 år. Handelskriget lämnar alltså ganska stora spår i den kinesiska ekonomins tillväxt och 2018 års tillväxt på var den lägsta sedan 1990. Shenzhen-börsen har ju haft det minst sagt tufft det senaste året och är ned över 30 procent sedan januari 2018. Nu tittar jag inte jättemycket på Kina i vanliga fall men är ju intresserad av handelskriget och dess effekter på till exempel råvaror. Men, skulle handelskriget komma till en lösning så skulle det potentiellt kunna bidra till högre ekonomisk tillväxt för Kina under 2019. Tyvärr går det ju inte titta på endast en signal utan man måste väga flera olika för att komma fram till vilket utfall som är mer eller mindre sannolikt (och sen inte bara positionera sig mot ett av dem, hehe). Hur som helst, det är såklart inte bara handelskriget som ligger till skuld för Kinas inbromsade ekonomi utan det var något som de arbetade med redan innan, ska man tro på Ning Jizhe, chef vid Kinas nationella statistikmyndighet (Chinese statistics bureau), så har konsekvenserna av handelskriget mellan USA och Kina varit kännbara, men hanterbara. Oavsett skulle en överenskommelse som gynnar båda nationerna kunna leda till något positiva konsekvenser för Kinas ekonomi.

Shenzhen-börsen ser ut som en schysst pulkabacke senaste året – wiiiiiiie!

Nu ska jag sluta prokrastinera och skriva en artikel om snedfördelat VC-kapital, om eurons tjugoårsjubileum (eller tjugoårskris if you like) och sen pilla lite med avtal.

Tycker ni att Kina ser intressant ut nu värderingsmässigt?

/A

1 Comment

  1. Jag har undersökt lite om exponering emot råvaror för oss småsparare med ISK.

    Hittade dessa certifikat som kan handlas courtagefritt vid ordrar över 1000kr, vad tror du om de? Kaffe, majs & vete än så länge men förhoppningsvis dyker det upp fler.
    https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/622187/kaffe-ava
    https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/622186/majs-ava
    https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/622185/vete-ava

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.