Råvaruspecial: Sojabönor

Inte så pigg idag

Jag har ju lovat er ett inlägg per råvara i min portfölj. Idag, så här strax innan julafton när jag ligger halvt utslagen i min nya fåtölj framför en brasa på grund av en förkylning, tänkte jag att det passade bra att börja med den råvara som fått mest uppmärksamhet under året – sojabönor

Sojabönor har ju blivit något av en posterchild för handelskriget mellan Kina och USA. Priset på US Soybeans sjönk när Kina införde tullar på sojabönor från just USA men som jag skrev i en krönika här så skulle andra producenter än USA inte kunna förse Kina med hela deras behov (Kina importerar mest sojabönor i världen och står för en tredjedel av USAs export av sojabönor) utan ändå få köpa en del från USA trots tullarna.

En liten graf som sträcker sig ända bak till december 1968. Första spiken under 70-talet var under en period som kallas för ”the commodity boom”.

Sojabönor är ju bara en av åtta råvaror (exklusive guld som får en egen kategori) i min strategi, så vi har ju ett gäng att gå igenom framöver på bloggen.

Det som framförallt har påverkat priset på sojabönor under året är som sagt handelskriget mellan Kina och USA och Kina importerade sojabönor från USA för första gången på sex månader efter att Xi och Trump infört 90-dagars vapenvila sen den 1 december för att enas om handelsavtal mellan länderna. Nu rapporterar Reuters att Kina planerar att köpa ytterligare 2 miljoner ton sojabönor från USA inom ett par dagar. Jag har redan skrivit mängder av inlägg om sojabönor under året så jag tänkte att det kanske är roligare att lämna det förgångna och fokusera lite på vad jag tror om sojabönor under 2019?

Priset på sojabönor YTD

Min best guess för 2019 (fokus på US Soybeans) är att för att vi ska se priser över 10,50 USD per bushel så behöver lagren normaliseras och vapenvilan som sträcker sig fram till 2 mars 2019 faktiskt leda till någon typ av överenskommelse för att slippa se fortsatta handelstullar på råvaran. Rent prismässigt ser det dock attraktivt ut på de här nivåerna men med det politiska läget samt stora lager gör att jag är något återhållsam med exponeringen i råvarudelen av portföljen och avvaktar med att utöka positionen till efter den 2 mars beroende på vad Xi och Trump faktiskt enas – eller inte om.

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.