Q/A – Läget på börsen

Jag har hittills spenderat mellandagarna med tända ljus, musik och skrivande. Jag både målar och skriver mycket skönlitterärt och har nu hamnat i en rytm där det enda jag vill är att skriva, skriva och skriva. Förra sommaren skrev jag ”Svart Svahn” och nu skriver jag en slags uppföljare, om man nu skulle vilja kalla den för det. Bara för min egen skull dock, tror att jag max kommer att låta någon eller några i min närhet läsa när jag är klar. Hur som helst är skrivandet som terapi för mig, jag får möjlighet att reflektera över mitt senaste år och omvandla det till text.

MEN, det här inlägget skulle knappast handla om mitt skrivande utan om en kommentar jag fick på bloggen gällande läget på börsen just nu.

Vore spännande att höra din syn på marknaden nu efter tämligen märkbara nedgångar. Är vi fortfarande bara i ”början” pa en nedåtgående trend?

OMXS30 2018

Det är såklart helt omöjligt att på riktigt svara på huruvida vi är i början av en nedåtgående trend eller inte, men samtidigt kan vi konstatera att mycket pekar ditåt. Förutom att vinstprognoserna för 2019 skruvas ned något så måste vi återigen påminna oss om att när en ekonomi går ”bättre än aldrig förr” så är det inte bara ett positivt tecken, utan även en signal om att ytterligare få saker kan bli bättre än idag. Om vi nästan har maximerat sysselsättningsgrad, om arbetslösheten är rekordlåg, då innebär det att det blir svårt att skruva upp produktivitet ytterligare. Lägg till det stigande räntor – om vi nu får se det – min gissning är ändå att räntan i Sverige inte kommer att röra sig avsevärt under 2019. Kanske ytterligare en höjning på 0,25 punkter men att vi slutar 2019 på antingen dagens nivåer eller till och med under. Dessutom är det geopolitiska läget i världen minst sagt oroligt och det spelar såklart också stor roll för hur världens börser kommer att bete sig under nästa år.

En annan sak som är viktig att ta med sig är att vi inte ens befinner oss i en bearmarket än. Jag vet att det är många som har oroat sig över den senaste tidens nedgångar, men skulle det vara så att vi fortsätter ned, då bör ni förbereda er på att vi inte bara ser nivåer om 1350 för OMXS30, utan kanske ned mot 800 – 900. Vi har alltså en bra bit kvar om vi skulle få kalla detta för en riktig recession och inte bara ”a bump in the road” – vilket det hittills bara är.

Angående de senaste dagarnas extrema volatilitet så finns ytterligare en sak att säga: det är inte normalt. Eller jo, beteendet är faktiskt ganska typiskt det vi borde förvänta oss i början på slutet – och eventuellt hela vägen ned. Mina tidigare inlägg om ”rekyler under nedgång” har kanske aldrig varit så aktuella som nu. Läs det här.

Nu ska jag fortsätta med mitt nöjesskrivande på bok nummer 4 på 1,5 år(!).

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.