Julklapp

Att ge julklappar och presenter till Micke är inte helt lätt, men efter att han pratat om begreppet ”The Sublime” så bestämde jag mig för att det var exakt det han skulle få. 

Men vi kan ta det från början, vad är egentligen the sublime och hur kan man ge bort det? Det skulle kunna översättas direkt till en slags transcendent upphöjdhet eller storhet i någon form (kan vara fysiskt, moraliskt, intellektuellt eller konstnärligt t ex). Begreppet står alltså för något som är så stort eller upphöjt att det inte går att jämföra med något annat.

”Oooookej…” tänker ni nu och tycker att jag kanske överdriver årets julklapp en smula. Och hur ger man egentligen bort the sublime? Innan vi går vidare till själva presenten i sig så måste vi dock först prata lite om den tyska filosofen Arthur Schopenhauer som skapade en slags skala som sträcker sig från ”feeling of beauty” till ”fullest feeling of sublime” där första steget på skalan bara beskriver känslan eller insikten av något vackert i sin enkelhet, till exempel som när man ser ljus reflekteras på en blomma. Alltså något litet, men också jämförbart med andra vackra ting, som inte kan skada dig. Längst ut på skalan finner vi istället en insikt eller känsla av att naturen och universum är så stort att du känner hur det liksom suger till i bröstet. En slags rädsla – eller ”the fullest feeling of sublime” – vilket Arthur Schopenhauer beskriver som ”pleasure from knowledge of observer’s nothingness and oneness with Nature”. 

Hur som helst, jag ville alltså ge Micke en slags känsla eller i alla fall en upplevelse som skulle kunna frammana den här känslan, just eftersom han pratat mycket om the sublime och naturupplevelser som kan leda oss dit. 

Så jag bokade en resa till finska Lappland. Hehe. 

I Saariselkä ser man norrskenet ungefär 200 dagar om året, oftast under vintern. Så vi ska bo två nätter i en glasigloo, där man alltså sover direkt under himlen för att förhoppningsvis kunna ligga i sängen och titta på norrskenet på nätterna. 

På dagarna ska vi bland annat åka hundsläde och kramas med huskyvalpar men annars mest bara njuta av ”nothingness” eftersom det inte finns något i närheten mer än orörd natur som sträcker sig flera mil runt området.

/A

1 Comment

  1. Hej Anna,

    Vore spannande att hora din syn pa marknaden nu efter tamligen markbara nedgangar. Ar vi fortfarande bara i ”borjan” pa en nedatgaende trend?

    VH
    Moa

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.