Färdig med bok och frågor till Ingves

Det är en ganska speciell känsla att skicka in sitt sista kapitel till förlaget och känna att man sagt det man ville för den här gången. Det är väl kanske inte helt sant dock, eftersom jag redan börjat skissa på bok nr 3 som jag fått mycket inspiration till under tiden som jag skrev denna (nej, inte om centralbanker, jag lovar).

Nu kan jag i alla fall få lite mer tid till bloggen igen och jag har SÅ mycket material och idéer till inlägg om allt från råvaror, centralbanker och penningpolitik, tankar om analys och makro! Som november ser ut nu är jag fullbokad i princip varje dag. Möten i Oslo, Stockholm, flera föreläsningar och en intervju jag ska göra med en hotellmagnat som jag misstänker att ni kan gissa er till (men mer om det senare). Idag ska jag dock fira mitt färdiga manus med att bjuda Micke på lunch (måste muta med honom till restauranger, annars stannar han hemma) innan jag går till mitt kontor som jag precis signat för(!), kör en avstämning inför ett möte jag har i november (får berätta mer om det senare) och ikväll avslutar jag firandet med knäböj och intervaller (vem är man?).


På tal om centralbanker så såg jag att Ara på EFN ska träffa Stefan Ingves på onsdag och jag lovade att skicka med honom lite frågor som jag tänkte att jag kunde sammanfatta här. Som ni kanske redan förstår så är det både en och två saker jag skulle vilja fråga vår Riksbankschef men det mest centrala kommer här:

  • Hur skulle ni hantera om vi går in i en lågkonjunktur nu? Skulle ni i så fall sänka räntan, låta den ligga kvar på dagens låga nivåer (trots högkonjunktur) eller faktiskt höja enligt tidigare prognoser?
  • Hur motiverar ni lågräntemiljö i en så här stark ekonomi och vad kommer det att få för konsekvenser när vi på riktigt hade behövt sänka räntan för att stimulera ekonomin under en lågkonjunktur?
  • Hur lågt kan ni sänka räntan? Vad anser du är den absolut lägsta nivån räntan kan ligga på och under förutsättningar skulle ni gå så lågt?

/A

1 Comment

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.