ANNA SVAHN

Meny Stäng

Min sjukliga fascination behöver få ett slut

…Jag talar givetvis om den om Riksbanken. För mig är den här övertron till Ingves och RB extremt märklig, vi har inga problem med att misstro andra politiker men just Riksbanken verkar vara helig. ”Rör inte min riksbankschef”…

Sanningen är den att inte ens Riksbanken själva lyckas följa SINA EGNA PROGNOSER. Förlåt, men det är lite som om jag skulle skapa världens bästa recept för att baka en kladdkaka men ändå under tiden som jag bakar strunta i att ha i kakao. Det är faktiskt precis lika dumt.

Så, vad kommer min rant handla om idag? Jag la upp ovan på Twitter och fick en kommentar som jag sen svarade på och som jag känner behövde tillägnas ett eget blogginlägg.

Riksbanken har ju uppnått sitt syfte. Hur arbetsmarknad och företagande sett ut med en annan räntepolitik vet vi inte. Du spottar ut dig påståenden som om du vet likt många andra.

Snark. Jag svarade följande (och har utvecklat något på bloggen eftersom jag får använda mer än 240 tecken här):

  1. Jag vet inte hur mycket du kan om nationalekonomi men om du tittar på bilden så ser du att inte ens Riksbanken följer sina egna prognoser. Om inte det är häpnadsväckande så säg. Dessutom: uppnått syfte? Bostadsbubbla och svag valuta? Ja, grattis.
  2. I studien ”A report card for unconventional monetary policy” nyligen utgiven av Deutsche Bank framkom det att kortsiktig stimuli av ekonomi är dåligt. I 8 av 10 fall med minusränta har utfallet för länderna blivit negativt, med Sverige i botten. Om du vill hävda att en svag valuta är bra för export så har du inte tänkt hela vägen, kortsiktigt ja, på längre sikt dåligt eftersom företag blir lata när vi till slut bara konkurrerar om pris. Till slut väljer länderna som importerar från Sverige att köpa varor/tjänster på annat håll vilket leder till oerhört negativa konsekvenser för ett land som Sverige som är extremt beroende av export.
  3. Det är oerhört märkligt att fästa sån extrem tilltro till RB för att de har en viss position. Vi har inte samma förtroende för politiker, så varför för just dessa politiker? Handlar det egentligen om man inte förstår vad de faktiskt gör och därmed antar att de helt enkelt gör rätt saker?
  4. Hur kan jag inte var kritisk mot RB när räntepolitiken vi har idag inte fungerar eftersom problemet ligger i att konsumtionen är låg. Vid låg konsumtion + låga räntor köper vi istället bostäder vilket har lett till en bostadsbubbla som stänger ute många från bostadsmarknaden samtidigt som de som faktiskt kan köpa gör det till ockerpriser och lånar mycket mer än vad som är rimligt. Är det det här du menar att Riksbanken har lyckats med? Att dagens räntepolitik har uppnått sitt syfte? Eller vet du bara inte vad du pratar om?

Om Riksbanken har uppnått sitt syfte eller ej tycker jag är relativt ointressant. För om detta var syftet så bör hela gänget avgå, helt ärligt. För det vi bevittnar just nu är misshandel av svensk ekonomi.

Så, nu ska jag vara ungefär så här tyst om Riksbanken resten av kvällen.

/A

© 2019 ANNA SVAHN. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.