Jag älskar bubbel, men inte bubblor

Riksbankschef Anna Svahn? Lovar att inte äta upp era ylletröjor.

Min huvudvärk men även min största fascination just nu är inflation. Jag kan spendera timmar med att diskutera, läsa, bli arg och förundrad över hur märkligt det är att så många har sånt extremt förtroende för Riksbanken. Emellanåt får jag höra att jag har konstiga intressen, och det kanske är sant, och just nu tycker jag synd om alla jag känner (tur att Micke tycker att det är lika kul som jag, kul par) som får lyssna på mina rants om räntor, inflation och råvaror. Angående klänningen på bilden var jag glad när jag upptäckte att priset i SEK inte var justerat efter stark USD, hehe.

Ni vet ju att ni inte bör lägga era pengar på ett sparkonto utan ränta för att pengarna då äts upp av inflation (min klädmalsliknelse blir bara bättre och bättre)? När Riksbanken vars jobb är att skapa och bibehålla prisstabilitet mäter inflation så har de valt att bortse från priser på bostäder. Det här är superconvenient eftersom de då kan låtsas som att de ligger nära sitt mål om att göra SEKen 2 procent mer värdelös per år när det i själva verket ser helt annorlunda ut.

Bostadsbubbla? Du kan va en bubbla. Det är köparens marknad. Räntan är låg. Svensk ekonomi mår JÄTTEBRA. 

Ok, skoja bara. Sverige högst upp på ”bubble score” och bland de lägsta räntorna. Jag undrar om det finns något sammanband?

Jag bestämde mig för att läsa Riksbankens egna rapport där de beskriver hur de mäter inflation och vad de gör för att hålla sig till sitt mål. Ni som inte heller har något bättre för er kan läsa den här. Priserna på fastigheter räknas inte in när vi mäter inflation utan det som mäts är hushållens levnadskostnader, och där ingår bland annat räntekostnader för vårt boende. Logiskt borde ju alltså räntekostnaderna stiga i takt med att vi köper dyrare bostäder – MEN – det här har Riksbanken löst (och skriver om det öppet och stolt i rapporten, som om deras idioti i själva verket är en bra sak för svenskarnas ekonomi) genom att i takt med att fastighetspriser blir dyrare bara sänka räntan. Då syns inte den ökade levnadskostnaden när de mäter inflation och de kan fortsätta klappa varandra på axeln samtidigt som svenskarna skuldsätter sig till nya rekordnivåer.

Låt det här sjunka in. Riksbanken ljuger alltså i princip och vaggar in oss i en falsk trygghet där vi tror att ekonomin går jättebra och får oss att tro att vi kan fortsätta låna mer pengar. Så när Riksbankens egentliga syfte är att skapa och bibehålla prisstabilitet så gör de själva motsatsen men putsar till siffrorna i rapporten.  Lite som Elon Musk och Solar City.

Men, vi kan inte hålla på att sänka räntan i all oändlighet. Och ju längre vi väntar med att återgå till mer normala räntor så kommer fler och fler att belåna sig, vilket bara bygger på vår sjuka kreditbubbla. Vad tror ni händer med hushåll som redan har en tight budget när räntan höjs?

Fabian Franzén, ett av genierna bakom podcasten Market Makers har målat upp ett möjligt utfall. Jag får lite ont i magen av att tänka på att vissa kommer att vara skuldsatta för livet i ett boende som kanske är värt hälften av vad de köpte det för samtidigt som räntorna höjs.

Så nej, svensk ekonomi mår inte jättebra och att säga något som ”räntan är låg, svensk ekonomi går bra” gör mig rent ut sagt förbannad. Det är så fruktansvärt vårdslöst att jag inte vet var jag ska ta vägen. Att räntan är så låg som den är nu samtidigt som vi flaggar för räntehöjningar betyder att vår levnadskostnad med stor sannolikhet kommer att bli MYCKET högre i form av räntekostnader för vårt boende. Det är inte bra. Det är efterblivet.

Blä. I’m out.

/A

13 Comments

 1. Hej Anna!
  Intressant inlägg!
  Var rekommenderar du att man ska ha sin buffert nu när räntan är negativ? Har idag den på sparkonto..
  Pengarna ska inte användas till något speciellt, bara i nödsituationer.

  1. Traditionellt har ju guld varit en bra försäkring mot just inflation, om det är just detta du är rädd för. Andra tillgångsslag kan också fungera, men guld är alltid guld.

   Sedan räknar Riksbanken faktiskt bort ränteeffekten när de tittar på inflationssiffrorna. Faktum kvarstår dock att Sverige blivit ca 10% fattigare på 12 månader jämfört med de flesta andra i-länder. Tack för det riksbanken.

   1. Jag har skrivit väldigt mycket om guld och förklarar att jag använder det som försäkring i min tillgångsallokeringsstrategi 🙂

 2. Hehe, jag o bästissen har diskuterat detta många många ggr. Hur kul kommer det att vara för många att betala 16 000kr/mån för boendet, inte kunna sälja det för då går man minus galna summor iom ALLA andra vill bli av med sina sjunkande skepp samtidigt som du… Sen begränsar amorteringskravet ev köpare iom många inte tjänar 400k+.
  Räcker 30% prisfall ens denna gång?

  1. Haha, ja det ska bli VÄLDIGT spännande att se vad som händer. Men en sak är säker, shit is about to hit the fan alltså… Är rätt glad över att inte ha bolån!

 3. Hmm, det jag funderar lite över är det här med personligt ansvar. Man måste ju inte nödvändigtvis låna mer och mer bara för att det är billigt, ok jag inser att det är svårt för den som verkligen behöver en bostad och på något sätt har att hantera nuvarande situation men det lånas ju till Thailandsresor och TV-apparater och gud vet vad för annan skit.

  Vi amorterar för närvarande ca 3% av skulden och har en belåningsgrad i spannet 55 – 70 % (beror ju helt på vad man tror att kåken är värd) och det började vi med långt innan amorteringskraven infördes. Vi ligger med andra ord bättre till än många andra men jag känner mig ändå inte helt trygg och funderar på om vi borde skruva upp amorteringen ytterligare men först ska bilen betalas av vilket jag räknar med att göra inom 6 – 12 mån.

  Jag är övertygad om att:
  – räntorna måste upp
  – ränteavdragen måste fasas ut (nu svär jag ordentligt i kyrkan)
  – amorteringskrav är sunt
  – folk måste tänka till och börja ta ANSVAR för sina affärer

  1. Håller med, riksbanken är inte allt. Och Lyxfällan-folket kommer inte att lyssna eller orka bry sig förrän det smäller, och när det väl gör det så…tar dom eget ansvar eller skyller på politikerna? Du måste inte låna o ligga på gränsen varje månad, klart att det inte går. Som att så många glömt tidigare finanskriser.

   Tycker vi kan se det från en annan synvinkel, istället för att riksbanken ljuger så presenterar dom sina siffror på sitt sätt, fritt fram för alla att läsa. Men dom som behöver läsa det är dumma nog att inte läsa eller förstå. Och dom lånar på, oavsett ränta, eller blir förbannade när amorteringskrav kommer eftersom dom själva tydligen inte kan tänka tanken att en skuld ska betalas…herregud..

   Så i förlängningen betalar vi skatt för att rädda dom som bara lånar, och staten måste leka pappa för att rädda sina barn? Eget ansvar?

   Det här triggar mig..

  2. Håller med dig helt och hållet. Självklart handlar det om personligt ansvar men det är också märkligt att kortsiktigt försöka stimulera ekonomin och trycka ner valutan för att öka exporten, det leder till att bolag blir lata. Men det är en helt egen diskussion!

   Tycker också att vi ska slopa ränteavdraget! Meningslöst!! Just nu tycker jag att det största problemet är att det är svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden och att gamla sitter kvar i större bostäder för att de inte har råd att byta. Det blir en inlåsningseffekt och skapar på sikt klyftor när de som ändå hade haft råd kan köpa bostad fortfarande kan göra det, men de som är nyexade och har fått sitt första jobb inte kan…

 4. Hej Anna!
  Jag har nyligen upptäckt din blogg och är redan superimponerad och inspirerad av dig!
  Jag undrar om du tycker att det är klokt att lägga sina sparpengar i en räntefond (istället för att bara ha dem på kontot) trots den osäkra marknaden just nu? Jag menar, det känns ju som att man varje dag bara väntar på att Ingves ska höja reporäntan, och en höjd marknadsränta innebär väl att räntefonderna generellt går sämre? Tänker jag fel här?

  Kram!

 5. Man behöver inte ens läsa Riksbankens rapporter, det har jag aldrig gjort :-).
  Följer man bara med lite lite grand i nyhetsrapporteringen så blir det smärtsamt uppenbart att smällen kommer att komma, kanske inte imorgon, kanske inte ens nästa år. Men tids nog brakar det lös…

  I det område jag bor, en mindre förort till en medelstor svensk stad finns det för närvarande tre hus och en tomt till salu på hemnet. Husen ligger ute för 4,5, 7,3 samt 7,3 och om vi antar att säljarna har tänkt sig lite budgivning på detta så närmar vi oss 5 respektive 8. Det blir stålar om räntan jobbar sig uppåt.

  Tomten begär man 3,5 för vilket är mer än vi gav för tomt, anslutningsavgifter, materialsats, markarbeten, montering mm för 11 år sedan.

  Vi skulle aldrig kunna köpa hus idag!

 6. Vad tycker du om hedgefonder som del av diversifiering. Det stora flertalet presterar ju inte alls men det finns ett litet antal som sticker ut som presterare också över lång tid. Tänker på Gladiator, Prior Nilsson Idea och ev Brummer multi strategy.

 7. I längden så borde det ju jämna ut sig. När räntan och inflationen går upp, så ökar ju lönerna också. Men viss eftersläpning kommer det ju bli, och de som ligger på marginalen redan idag kan få några tuffa år.

  70-80-talen hade vi nästan omvänd situation. Hus var rent ut sagt skitbilliga. Men så var boräntan också över 10%. I längden tror jag att det jämnar ut sig, för folk vill lägga ungefär X% av inkomsten på boende. Men som alltid blir det ju de som har det sämst (läs: ligger på marginalen) som får ta den riktiga smällen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.