Bröllopshelg och ”no funding secured”

Igår gifte sig Maria och Jennifer vid Rånäs slott. Jag lärde känna Maria för ett par år sedan när hon kontaktade mig när Arabesque skulle ta sig in på nordiska marknaden. Sen dess har vi hunnit börja jobba tillsammans, jag och Micke åkte till New York i höstas och hamnade på en otippad halloweenfest tillsammans med Maria hos någon som hette Sunshine och hade anlitat en Farao som DJ. Vi har ätit middagar, frukost som jetlaggade och kommit att bli vänner. Hon och Jennifer är fantastiska tillsammans så det var väldigt fint att få dela deras dag igår, och jag ser fram emot att komma till New York om två veckor igen.

Jag har redan fått mycket frågor angående klänningen och med tanke på att jag var ute i sista sekund (dagen innan) så är jag glad att jag hittade denna. Jag fick lite smakhjälp dock, så jag får inte ta åt mig äran själv.

MEN, till något helt annat. Tesla. No funding secured. Varje gång jag tror att Musken och hans leksaksbilsbolag inte kan bli mer av en cirkus så lyckas han förvåna mig. Idag tänker jag att jag inte pratar om att Teslas kassa snart är slut, att Norge som är deras näst största marknad har slutat beställa bilar, att deras bromsar är sämst i test, att de går back på produktionen av Model 3, att de som avbeställer sina bilar inte får tillbaka sina pengar eller att det nu kommer konkurrens från aktörer som faktiskt vet hur bilproduktion fungerar. Idag tänkte jag bara nämna att Elon Musks planer om att ta Tesla från börsen var en lögn som många av oss trott.

Fallande försäljning för ett bolag som ännu inte går med vinst är inte ett jättebra tecken. 

När Elon (ryktesvis hög på LSD) skrev den numera kända ”funding secured”-tweeten delades marknaden snabbt upp i två läger. De som trodde att han fullständigt hade tappat det, och de som investerade sina livsbesparingar i Tesla. Tyvärr för de sistnämnda var det inte sant och jag har läst diverse skräckhistorier om personer som förlorat mycket pengar. Och i fredags kväll, efter att börsen stängt givetvis, kom beskedet att de inte alls kommer att ta Tesla från börsen.

Jag ”vill” inte att Tesla går omkull, att människor blir av med sina pengar eller att de som beställt sin drömbil aldrig ser den och inte får pengarna tillbaka. Jag bara tycker att det är viktigt att poängtera att även ”stora fina” bolag som Tesla kräver en ordentlig analys och att man aldrig, aldrig ska köpa en aktie enbart för att någon annan hypear den.

Att investera är hårt arbete, kräver att man orkar gå igenom års- och kvartalsredovisningar och framförallt att man faktiskt förstår vad som står på raderna och inte bara faller för en excentrisk VD.

/A

1 Comment

  1. Det säger lite om tiden vi lever i när en VD för ett riktigt stort publikt bolag kan blåljuga utan större konsekvenser i termer av förtroende. Vi vet nu att hans ”funding secured” var en lögn, ett rent fabulerande och ändå är förtroendet för VD mer eller mindre oförändrat om vi ska se till det allmänna förtroendet i termer av börskurs som bara påverkats marginellt sedan lögnerna befästes. Och vi pratar inget litet fabulerande utan en lögn i 60 miljarders dollars klassen. Svårslaget!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.