Rant, bokskrivande och middag

Det är lite tyst här, men det beror bara på att jag har bokdeadline om ett par veckor och innan dess även ska gå på ett bröllop i helgen!

Igår åt vi middag med en vän på Brasserie Bobonne, ett litet genuint franskt ställe på Östermalm. Bra mat och mysigt ställe. Vi snackade om livet, investeringar, misstag vid analyser, personas på sociala medier kontra vem man egentligen är och att bygga bolag och sluta jobba. Vi avhandlade det mesta med andra ord, i alla fall det som räknas.

I helgen lyssnade jag på ett podcastavsnitt som gjorde mig irriterad. Gästen lovade lyssnarna att om man gav henne och hennes firma 5 år så kunde hon garantera 15 procent årlig avkastning genom att investera i innovationsbolag med en omsättningstillväxt på minst 25 procent per år. Om bolagets förluster ökade spelade ingen roll, det var bara omsättning som räknas. Det här är ett typexempel på att förenkla investeringar på fel sätt. Jag förstår att det är bra att få fler att börja investera, MEN, det som händer när vi säger att det är enkelt är att vi vaggar in privatsparare i en falsk trygghet. Setta leder i sin tur till att när en sättning kommer och privatsparare som trodde att det var lätt att investera förlorar pengar, inser att det är svårare än vad de trodde vilket sen leder till att de slutar spara och investera. Det här hände under IT-bubblan, många slutade investera och har aldrig gjort det igen. Jag vill inte vara ”elak” när jag säger att det är svårt, men jag tror att det är extremt viktigt att det finns en motvikt till alla cheerleaders. Börsen är svår, det är viktigt att ha respekt för det.

Avsnittet fick mig att tänka på Silicon Valley när Russ Hanneman skriver ”NO REVENUES” till bolaget eftersom om en start up börjar få intäkter så börjar man räkna på att det ska gå med vinst, och gör det inte det så sjunker värderingen. Bra att tänka på kanske.

Sen det fullständigt ologiska i att säga ”köp inte fonder för det är svårt att slå index för förvaltare så välj dina egna aktier istället!”. Eh?!

Oh well. Just nu skriver jag på en krönika till Vontobel om vad svenska kronan har gemensamt med turkiska liran, Argentinas peso och Sydafrikas rand. Inte helt otippat en liten sågning av Ingves och gänget igen. Det är helt sjukt hur dåligt SEKen har utvecklats mot USD.

Annars ligger jag i planering inför hösten, jag har ju ändrat om lite bland mina uppdrag (ska berätta snart) och därför ser min höst lite annorlunda ut nu. Åker kanske iväg en sväng  till NYC och Washington för lite möten i mitten av september. Kul!

Vi hörs när boken är klar..!

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.