Sonder

”Du kan inget om finans.” ”Du är en dålig kvinnlig förebild.” ”Du är bara ihop med Micke för hans pengar och han med dig för att du är ung.” ”Det ser ut som om du ska söka till Paradise Hotel.” ”Micke måste skriva alla dina inlägg, för det där har du inte kommit på själv.” ”Anna äcklar mig.” ”Du har fått allt gratis för att du träffade Micke.” ”Jävla feministhora.” ”Du är ung och dum.” ”Hur mycket har Micke betalat för att vara ihop med dig?” ”Du var snyggare som brunett, inget illa menat.” ”Du förminskar andra kvinnor genom att se ut sådär.”

Grattis. Ni kom åt mig.

Kommentarerna ovan är ett axplock från det jag får skickat till mig. Jag får också mycket kärlek, såklart. Men det är egentligen det här som fastnar. Imorse blev jag helt matt när jag fick bilder från en flashbacktråd skickade till mig där en Niklasandersson62 (även samma person som brukar maila min producent och berätta hur värdelös jag är, att jag har fel kläder osv) med flera diskuterar hur dålig jag är, att jag är en produkt skapad av Micke, att jag äcklar dem, saknar kunskap och att Micke har gett mig pengar för att ”få tillgång till min kropp”. Jag skulle aldrig, aldrig någonsin vilja googla mig själv för att se vad som skrivs, för helt ärligt är jag faktiskt inte så hårdhudad att jag hade orkat läsa det.

Det har varit så många gånger det senaste året som jag egentligen bestämt mig för att slopa Twitter, blogg, Facebook osv för att gå under jorden. Jobba med något annat inom finans, sluta finnas för omvärlden. Jag är så otroligt trött på att bli dömd av människor som inte känner mig. Jag har valt att inte vara så personlig på bloggen just för att jag har lättare att låta hat rinna av mig om jag vet att andra har en skev verklighetsuppfattning om vem ”Anna Svahn” egentligen är.

Jag vet att jag inte ska ta åt mig. Men jag har tidigare likt Pavlos hundar fått lära mig genom slag hur värdelös jag är och sånt sitter kvar som djupa ärr kan jag berätta. Jag kan intellektuellt förstå att jag inte är en dålig person, men känslan och osäkerheten kommer nog aldrig att försvinna.

Sonder. n. The realization that each random passerby is living a life as vivid and complex as your own—populated with their own ambitions, friends, routines, worries and inherited craziness—an epic story that continues invisibly around you like an anthill sprawling deep underground, with elaborate passageways to thousands of other lives that you’ll never know existed, in which you might appear only once, as an extra sipping coffee in the background, as a blur of traffic passing on the highway, as a lighted window at dusk.

Jaja. Vi får se vad som händer under andra halvan på 2018. Jag har lite andra planer och projekt som jag jobbar med, som ni ju vet. Och just nu känns det som att jag kommer att försvinna från periferin här på nätet. Jag pendlar mellan att tänka att det är en smäll man får ta, att det är värt det – så länge jag inspirera någon – till att ligga sömnlös med en klump i magen där jag funderar på hur fan jag ska kunna bevisa vad jag går för när så många redan har bestämt sig för att oavsett vad jag gör – så är det fel.

Jag är bara människa. Jag måste sätta mig själv först.

/A

27 Comments

 1. Tycker att det är skit att det skall behöva vara såhär, att folk inte kan lösa sina egna problem istället för att ge sig på andra. En stor kram till dig.

  Kram,
  Annci

 2. Suck! Anna, hoppas du finner orken att inspirera i framtiden. Bedrövligt att vissa är så missunnsamma. Förstår att du stänger av energitjuvarna. Sköt om dig och Micke.

 3. Läser en del olika bloggar och liknande med ekonomi, aktier och lite åt det hållet som någon slags gemensam nämnare och såvitt jag kan erinra mig är det nog enbart du som verkar drabbad av dylikt. De andra skribenterna är killar eller anonyma de allra flesta. Det kostar på att avvika på ett eller annat sätt, jag minns en poddar verksam vid Hoover institute som skyddade vid just detta. Poddaren var väl en konservativt lagd herre i en mestadels liberal omgivning. Han såg det som karaktärsdanande. Men det är inte alltid lätt att vara annorlunda.

 4. Tyvärr Är det så p.g.a. att du föddes som kvinna. Det är enkelt. Hade du varit man hade du helt enkelt varit Mickes ”Protegè” som han är mentor åt för att han ser något stort i dig.

  Men förutom att faktiskt bara beklaga sig och be om ursäkt å mänsklighetens vägnar kommer jag också med en tanke.
  Kanske finns det ett samband mellan att man tar åt sig lättare av hat än kärlek på exakt samma sätt som en 10%-ig depånedgång svider mer än 20% upp gör en glad?

  Hoppas du kommer ur de negativa tankarna som slödder på flashback kastar på dig.

 5. Finns alltid missunsamma människor där ute som ska hacka på en om man är publik och syns utåt. Kvinnor inom en mansdominerad branch som finans kanske är mer utsatta? Den här världen är ju maskulin och har alltid varit det. Då tänker jag på investment bankning, trading, jargonen på tradingdeskarna, osv.

  Sen tror jag kvinnor har lättare att ta åt sig och såras av kritik och elakheter som slängs på dom. För oss män rinner det av som vatten på en gås för dom flesta, man blir nog hårdhudad efter ett tag i den här branchen, annars blir det svårt att överleva pga. den extrema konkurrens som finns.

  Ta inte åt dig känslomässigt, låt allt rinna av och låt det sporra dig att kämpa ännu hårdare och bli ännu framgångsrikare..

 6. Otroligt vad mycket dynga som skrivs nuförtiden. Undrar om det är vårt moderna samhälle med alla sociala medier som skapat dessa människor eller om de alltid funnits men inte haft några kanaler att sprida sin skit. Är nog inte många promille av dessa neadertalare som skulle våga att säga det de säger till dig personligen. Istället gömmer de sig bakom anonyma alias. Du ska ha mycket kredd för att du vågar visa vem du är och vad du står för.

 7. Vår VD var och höll ett mycket roligt och inspirerande tal för några veckor sedan där han även visade sitt intresse för psykologi. Det som jag minns mest var hans 5:1 ratio: för varje dålig kommentar behövs fem bra för att nå break even. Hur exakt den siffran är kan jag såklart inte bekräfta (kommer från forskning) men förstår hans poäng väl. Det räcker med en liten andel dåligt för att vi som männskor ska ta åt oss. Hans budskap var därför hur viktigt bemötandet mot andra människor var. Det samma gäller media och allt annat som skapar känslan av hopplöshet. Därför ett par ”haters” kan förstöra så mycket. Det är sorligt att det ska behöva vara såhär men välkommen till 2018, hatets och bakåtsträvarnas år! (BTW, gillar er podd!)

 8. Vad händer i Sverige?
  Landet har blivit sjukt, Många har åsikter om allt och alla och skulle behöva rannsaka sig själva
  Skit i dom!!
  Jag är inne på din blogg och podd flera gånger i veckan och tycker du (och Micke) gör ett super bra jobb. Hoppas ni blir kvar och forsätter, Ni är Guld världa

 9. Jag är oerhört imponerad av dig och du gör ett fantastiskt jobb. Du behövs i debatten! Jag hoppas verkligen att du orkar fortsätta. Tyvärr är det oftast personer med negativa åsikter som hörs mest, men jag är helt övertygad om att de positiva åsikterna om dig överväger mångdubbelt – men de syns inte på samma sätt.

 10. Det här är gör att jag skäms över att bo i Sverige. Att en så begåvad och inspirerande människa som du ska behöva få så mycket negativt skit. Det är oacceptabelt! Jag blir ledsen över att det är så här i Sverige och att det inte är accepterat att människor är framgångsrika. Anna, i grund och botten är det ren avundsjuka och missunnsamhet som framkallar dessa elaka kommentarer. Jag skulle vilja säga att du ska låta det rinna av dig samtidigt som jag vet att det är svårt och extremt sårande att få sån elakhet riktad mot sig. För det är precis vad det är, ren elakhet. Sänder dig en stor kram och vill verkligen att du ska veta hur inspirerande du är. Låt ingen ta det i från dig.

 11. Blir verkligen ledsen av hur många hemskheter som yttras mot dig. Din blogg har ändrat mitt sätt att se på sparande, hur jag tänkt kring risk och varit riktigt underhållande. Men framför allt har du här varit en fantastisk kvinnlig förebild, även för mig som kille. Stort tack!

  En del säger eller kommer kanske säga att du inte får låta hatarna ”vinna” men, som du själv skrev, du måste sätta dig själv främst. Ingen kan vara opåverkad av att höra otrevliga saker om sig själv, hur rationell en än försöker vara.

  Vad du än gör så är jag tacksam för det jag fått från dig här och jag önskar dig verkligen lycka till!

 12. 1) Läs inte för mycket på Flashback, det är finns negativ energi där
  Väldigt lätt att bli smittad, märkte det själv för ett par år sedan. Visst finns det guldkorn men jag blev negativ även om det inte var mig som diskuterades.
  Läser mer sällan nu.

  2) Gillar dina synpunkter och insikter på investeringar
  Du bidrar, för mig iaf, med nya insikter och tankesätt på aktiemarknaden och råvaror. Du är klart mer ”aggressiv” än mig och jag vågar inte följa samma mönster. Det är mer kul att bli inspirerad och lära sig nytt.

  3) Mentorskap och den personliga relationen
  Det är väl bra om ni trivs i både ett mentorskap och på personligt plan.
  Om det mynnar ut i en bra ”produkt” är bara ett positivt resultat, så länge man själv kan stå för det.

  //Tommy2

 13. Hoppas innerligt att du inte slutar vara en stjärna på vår himmel!!!

  Du är en inspirationskälla för många där ute och sprider mycket bra kunskap och skapar enormt mycket värde.

  Tyvärr är det å lätt att ta åt sig av det negativa och låta det positiva rinna av en särskilt från personer som inte har så stor betydelse i ens liv.

  Allt gott

 14. Anna.
  Så förbannat sorgesamt!
  Har med glädje följt ditt twittrande, poddande och facebookande. Har sett fram emot dina kloka, välunderbyggda inlägg som varit en frisk fläkt från Gud vet vilket håll:)
  Har också blivit så oerhört glad att du VÅGAR ifrågasätta, berätta din ståndpunkt både i finansiella frågor och den alltid närvarande könsfrågan (blir man trött eller?). Det har varit så befriande att NÅGON inbjuder till dialog än slår ”korrekta” svar/tänkande i huvudet på en.
  Det tråkiga är att för vissa människor kommer du aldrig att kunna ”bevisa dig”. Öda inte din energi på det. De hittar något nytt skit att kasta för det är det enda dom kan. Rätt märkligt vad en ung, snygg och smart kvinna kan röra upp i groddammen!!:)
  Så lägg din energi på att fortsätta inspirera, göra det jobb du gör, lära oss, det tillför massor i nytänkande, skapar ringar på vattnet. Om du väljer att sluta skriva vill jag passa på att tacka för mina nya tankar du gett mig. Jag hoppas att du vill vara kvar. Du behövs.
  Om inte kommer du att vidga någon annans vyer någon annanstans. Tänker du bli fondförvaltare paxar jag för att vara först i kön som investerare:)
  // Ingrid

 15. Hej Anna,

  Tycker det är tråkigt att du behöver ta emot den typen av skit.
  Kan erkänna att när jag först kom i kontakt med det du har producerat( inte läst eller lyssnat utan bara mer visuellt) så tänkte jag snygg ung tjej med rik kille.

  Däremot inser man väldigt snart om man läser eller lyssnar på vad du har att säga.
  Att du har tänkt till och det ligger mycket hårt arbete bakom.

  Människor som fortfarande inte inser hur mycket energi och hårt arbete det krävs. Har sannolikt inte producerat/åstadkommit mycket själv i och med saknad förståelse.

  Finns säkert enstaka människor som har lyckats producera/åstadkommit något och spyr ut dessa skitkommentarer.

  Hur mycket hat/bitterhet/patriarkal trångsynthet krävs inte för att dessa människor skall lägga sin energi på att ge negativa kommentarer istället bara för att hålla tankarna för sig själv.

  Jag är tämligen säker på att du är inte är ihop med Karl för att få tillgång till pengar då din energi och hårda arbete kommer eller har gett dig tillräckligt med egna pengar(orsak och verkan).

  Jag ser dig som en av alla dessa kvinnor som går i fronten för vad komma skall.
  Du är en förebild för kvinnor och du gör ett bra arbete.

  /Jonny

 16. <3 <3 <3 Du är så extremt smart, driven och bäst! Snälla ta aldrig åt dig av dom människorna säger! Vet att det är lättare sagt än gjort men i ögonen på oss 99,99 % läsare som beundrar dig och din kompetens djupt så är dessa människor inget annat än losers! 🙂

 17. Så otroligt tråkigt att människor inte kan glädjas av andras framgångar utan måste trycka ned andra. Folk (män i många fall) ogillar framgångsrika och självsäkra kvinnor av någon konstig anledning. Därför behövs det fler framgångsrika kvinnor! Skit samma om det sticks i vissa ögon.
  Du har i vilket fall som helst inspirerat mig och fått mig ta tag i sparkontot utan ränta. Nu är de investerade och jag har lyckats få till en bra avkastning i mitt tycke (ca 17% senaste året). Detta utan några större förkunskaper! Jag har fått så mycket bättre självförtroende gällande min ekonomi och min förmåga att förvalta pengar, pengar jag tidigare inte vågade röra med rädsla att förlora dem.

 18. Vilka dryga jävla as. Du är ju skitbra helt på egen hand!

  Tror många blir provocerade när en ung snygg tjej är grym på börsen när dom själva inte gör ett skit mer än att gnälla på nätet. Men det är ju inte ditt fel 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.