Sommarläsning

Jag la ut en instastory (@annasvahnse) där jag tipsade om lite böcker som man kan läsa i sommar. Jag tänkte berätta om bakgrunden först och sen lista lite fler böcker som i alla fall jag haft stor behållning av.

Jag slutade helt att använda smink för ett par månader sen. Hela idén kommer från att jag tycker att det är sååååå tråkigt att sminka mig och därför alltid lagt max fem minuter framför spegeln på morgonen och samtidigt tänkt att jag hade kunnat läsa några sidor ur en bok under den tiden istället. Dessutom funderar jag också lite på vilken typ av värld som kanske framförallt mina systerdöttrar växer upp i. Idag är ”framgångsrik kvinna” väldigt förknippat med att man också ska ha snyggast hår och make och jag tänker att det kanske är bra om unga tjejer får växa upp med andra sidor också. Don’t get me wrong. Om du tycker att smink är kul, kör på. Jag slutar ju för att jag själv tycker att det är så förbannat tråkigt, och livet är lite för kort för att jag ska orka bry mig om andra tycker att jag har en snygg highlighter(?) när jag liksom inte bryr mig själv (eller vet vad det är).

Anyways. Tillbaka till ämnet: BÖCKER! Ni kan med fördel välja vilken som av dem jag nämner nedan och slå er ned i en solstol och läsa.

Investeringsguiden: Så kommer du igång med ditt sparande 
Jag kanske inte behöver motivera varför jag tipsar om min egen och Linnéas bok. Den första nybörjarboken för investerare som inte bara handlar om aktier. Vi går igenom aktier, fonder/ETFer, räntor och råvaror samt hur man kan analysera dessa.

The Black Swan
Nassim Nicholas Taleb skriver om vad mycket osannolika händelser kan leda till. Viktig bok för alla investerare som långt in i en högkonjunktur tror att ”this time it’s different”… Och för alla andra investerare också.

Hot Commodities 
Jim Rogers skriver om ”the next bull market” som han alltså menar är råvaror. Jag, som ni redan vet, håller med och tror att råvaror kommer att vara ett mycket bättre case än aktier på 5-10 års sikt. Så, för er som är trötta på mig men vill lära er mer om råvaror så är den här klassikern en riktigt bra bok!

How An Economy Grows And Why It Crashes
Jag skrattade högt flera gånger när jag läste den här boken och skulle vilja kalla den för ”Economy 101” eftersom Peter Schiff på ett så otroligt pedagogiskt (och roligt) sätt går igenom steg för steg hur samhällsekonomin är uppbyggd, och precis som titeln avslöjar, varför den fallerar.

The Most Important Thing
Alla som har följt mig ett tag vet att jag brukar säga att Howard Marks The Most Important Thing är en av de viktigaste böckerna som vi som investerare kan läsa. Jag älskar till exempel hur han tar ett grepp kring konceptet risk och bryter ned det i beståndsdelar för att ta död på myten om att hög risk är lika med hög avkastning.

Principles
Ray Dalio’s Principles blev i princip en instant classic när den släpptes, vilket inte är så konstigt med tanke på all visdom den innehåller. Dalio delar med sig av sina principer och skriver bland annat om hur man genom vad han kallar radical transparency kan arbeta mot meningsfulla relationer och arbete.

Hjärnkoll På Pengarna
Elin Helander är kognitionsvetare, sparpsykolog och min idol. Hon skriver om hur hjärnan lurar oss att fastna i konsumtionsmönster och vad vi kan göra för att lura hjärnan tillbaka.

Give And Take
Inte finansrelaterat men viktig bok om nätverk och relationsbyggande skriven av Adam Grant. En bok som har inspirerat mig mycket i mitt eget skrivande på kommande bok. Grant skriver alltså om givers, takers och matchers som är tre olika personlighetstyper.

Originals 
Även denna är skriven av Adam Grant där han går igenom hur du kan känna igen bra idéer, pitcha utan att bli avbruten, bygga allianser och mycket mer. Otroligt användbar bok om man som mig är intresserad av hur man kan använda nätverk och relationer till att bygga spännande saker.

Peak
Anders Ericsson och Robert Pool dödar myten om att vissa människor föds med en viss talang och att allt faktiskt går att träna sig till. En av de viktigaste böckerna som jag läste förra året. Många bra metoder för hur man faktiskt kan öva på att träna för att bli bra på något. Viktigt framgångsrecept som också avslöjar att ingenting är omöjligt.

Hedgehogging
Jag läser Hedgehogging av Barton Biggs just nu så det är lite tidigt att komma med en recension men hittills väldigt läsvärd. Handlar som titeln avslöjar alltså om hedgefondvärlden.

Flash Boys 
Michael Lewis fantastiska bok Flash Boys som när jag började läsa blandade ihop med Cityboy som jag läser parallellt med Hedgehogging just nu och därför var jag förvirrad cirka halva tiden som jag läste Flash Boys innan mitt missförstånd gick upp för mig. En skildring av när konkurrensen är så hård bland traders att varje nanosekund spelar roll.

Thinking Fast And Slow
Kahnemans verk behöver knappast någon närmre presentation. Älskar framförallt kapitlet om anchoring, något som jag använder mig av när jag gör affärer, hehe.

Never eat alone
Keith Ferrazzi är nätverksgurun i USA som i boken Never Eat Alone delar med sig av sina bästa nätverkstips. Också en bok som jag inspirerats mycket av till min egen bok som kommer i början av nästa år.

Här har ni alltså ett litet axplock av sköna böcker att koppla av med i sommar. Nu ska jag packa väskan för imorgon sticker jag ned till Båstad för att snacka hållbarhet tillsammans med SEB på Swedish Open. Ser fram emot det!

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.