Från Almedalen: innovation och teknologi framför olja

Jag landade i Visby strax efter 21 i söndags och kom till vår lägenhet som ligger ett stenkast från Almedalen vid 22:30. Jag och Mona satte oss i fönstret, kikade på utsikten och pratade om livet tills Ishtar anslöt. Bra gäng som jag bor med här, som en sleep over med sina tjejkompisar när man var 12 men att vi alla springer mellan paneldebatter och möten.

Igår morse gick jag och Mona upp vid 06:30 för att ta en promenad runt muren. Få saker gör mig så lycklig som att promenera vid havet med en fin vän. Efteråt medverkade jag vid en paneldebatt för We Don’t Have Time med bland annat Telias Hållbarhetschef Magnus Lindwall där vi diskuterade hur man kan arbeta med hållbarhet från ett investerarperspektiv och från bolagets sida, jag ville egentligen bara dela med mig av mina tankar därifrån.


Innovation och teknologi framför olja och att prata resultat framför mjuka värden vid investeringar. Jag får ofta frågan varför jag utesluter olja i min tillgångsallokering och jag skulle kunna trycka på alla hållbarhetsparametrar och det är såklart intressant input, men framförallt vill jag att vi skiftar fokus till resultat.

Jag brukar kritisera hur finansbranschen har valt att prata om hållbara investeringar. Det har lagts väldigt mycket fokus på att enbart diskutera aspekter som miljö – vilket såklart är viktigast, men det har gjort att just sustainable investing har kopplats samman med lägre resultat. Att man alltså får välja mellan miljö och pengar. Det här har i sin tur lett till att många investerare väljer att inte investera hållbart, eller i alla fall hellre investerar för att maximera den potentiella riskjusterade avkastningen.

Sustainable investing appears to have a positive effect, if any, on returns.

Jag menar att om vi istället lagt fokus på resultat så kan vi attrahera fler investerare, få fler att inse att ett av stegen mot ett bättre resultat går genom hållbarhet. Flera studier (bl a denna) pekar nämligen på att det finns en stark korrelation mellan hållbara investeringar och hög riskjusterad avkastning. Det borde alltså ligga i allas vinstintresse att flytta till exempel till pensionssparande till hållbara fonder.

Jag förstår att det är enkelt för mig som jobbar i branschen att förstå och därmed också lägga om mitt sparande, men det lägger ju också ett ännu större ansvar på bankerna att faktiskt gå ut och utbilda sina kunder i hur man gör för att maximera sin möjlighet till så hög riskjusterad avkastning som möjligt.

Men för att återgå till ämnet om att jag har uteslutit olja från min tillgångsallokeringsstrategi. Jag byggde modellen för att hitta ett sätt att långsiktigt kunna allokera mellan olika tillgångsslag. Just när det kommer till olja så är jag helt övertygad om den innovation och teknologisk utveckling som vi ser idag kommer att leda till att efterfrågan på olja sjunker långt innan tillgången försvinner. Det är alltså helt ekonomiskt oförsvarbart att inkludera olja som tillgång i min modell, och då har vi inte ens börjat titta på hållbarhetsfaktorer.

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.