Ett år med Lendify

Det här är inte ett betalt inlägg av Lendify.

Jag sitter just nu i Västra Hamnen i Malmö, i en lägenhet jag köpte precis innan jag träffade Micke men som jag aldrig flyttade in i. Ganska kul att komma tillbaka till ”gamla hoods”. Vi vaknade upp på landsbygden utanför Ystad hos Mickes pappa efter att ha spenderat en dag och natt i Båstad för att jag skulle föreläsa med SEB. Nu har min ”semester” startat på riktigt (who am I kidding? Jag ska skriva klart en bok…) och om ett par timmar ska vi möta upp en av mina närmsta vänner här nere i Malmö. Livet alltså.

Jag har fått lite förfrågningar om inte jag kan skriva ett inlägg med mina tankar kring Lendify eftersom jag investerat via dem nu under över ett år, och jo, självklart  kan jag det! Sen jag startade (i maj 2017) har jag alltså fått 6,26 procents avkastning och för 12 månader 5,34 procent. Vi skulle kunna jämföra det med OMXS30 som de senaste 12 månaderna ligger på -0,31 procent eller H&M på -36 procent. Börsen har det senaste året lämnat mycket att önska så därför tycker i alla fall jag att alternativ som Lendify är attraktiva just nu.

Räntan tickar på!

Här kan vi också se hur mitt kapital hos Lendify är fördelat mellan olika löptider och kreditklasser. Jag har valt längsta löptiden (5-10 år) som auto och har satt inställningen på att återinvestera all ränta och amortering som jag får tillbaka eftersom jag har tänkt låta mitt sparande hos Lendify få ligga i åtminstone 10-20 år.


Allt som allt så är jag efter lite mer än ett år supernöjd MEN vill såklart vara transparent och lyfta det som flera är lite oroliga för och visa hur det ser ut i verkligheten – det som händer om en låntagare inte betalar tillbaka.

Jag har totalt 109 lån i min portfölj, av dessa är totalt 7 lån ”flaggade” vilket betyder att de är sena med återbetalningen. Sett till mitt totala kapital utgör dessa knappt 5 procent. Så vad händer om 5 procent av mitt kapital inte betalas tillbaka? För det första ska man komma ihåg att lånen fördelas ut mellan olika investerare, det betyder alltså att din del i varje lån är mycket liten sett till det totala lånet. I exemplet nedan ska alltså låntagaren betala tillbaka 4055 kronor i månaden varav endast 6 kronor av dessa ska gå till mig. Det är ju ingenting.

Många av lånen omfattas av Lendifys så kallade kreditförlustfond vilket innebär att om en låntagare inte kan betala tillbaka sin skuld så ersätts det nominella beloppet av Lendify. Du kan alltså få tillbaka pengarna trots att låntagaren inte betalar. Läs mer om Lendifys kreditförlustfond här.

En annan fråga som jag fått är vad som händer om man valt ett autoinvestkonto med investeringshorisont på 5-10 år men innan dess behöver komma åt sitt kapital. På börsen kan du ju sälja dina aktier, men hur gör jag om jag skulle behöva sälja mina lån?

Lendify har en andrahandsmarknad för sina lån där du kan sälja befintliga konton till andra investerare. Det här gör alltså Lendify mer flexibelt. Här kan du läsa mer om andrahandsmarknaden.


Det här inte ett inlägg som jag fått betalt av Lendify för att skriva (vill bara vara extra tydlig). Däremot har de en inbjudningsfunktion som alla som investerar via Lendify kan använda. Om du blir ny investerare via Lendify och investerar minst 10 000 kronor så får du och jag 500 kronor var in på kontot. Klicka här eller på bilden nedan för att komma till Lendify via länken.

/A

3 Comments

  1. Kul med en sammanfattning av dina erfarenheter av Lendify, jag hade precis tänkt efterfråga just det!

    Har du fortsatt att investera månadsvis i Lendify (vill minnas att du hade satt 1000 kr i månaden som överföring?) och hur tycker du att det har fungerat?

    Jag har flera gånger funderat på att testa men just delen med kreditförluster och att från sidlinjen ha följt härvan med trustbuddy gör att jag inte vågat.

    Är Lendify något du bara har i din egen portfölj eller inkluderar du den även i Mickes?

  2. Tack för inlägget! Jag skulle vilja råda alla som investerar i Lendify att själv räkna ut sin faktiska ränta. Jag köpte två portföljer på andrahandsmarknaden, totalt värde runt 20000 kr, några veckor senare var värdet + ränteintäkter värda mindre än så pga att några lån i portföljen gick till kronofogden. Men Lendify fortsätter glatt rapportera att jag har haft en avkastning på över 6% trots att jag har gått back.

    Så mitt tips är: gå inte på deras glädjekalkyler utan räkna själv.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.