Råvarusnack i Di och svar på fråga

Jag gästade Di TV igår och snackade råvaror, klicka på bilden för att komma till klippet.

Jag tänkte utveckla mina tankar kring min råvaruallokering här och sen svara på en fråga som kom in via Twitter.

För det första vill jag säga att jag tycker att det är kul att fler och fler intresserar sig för råvaror. Precis som jag säger i intervjun handlade det från början om att jag sökte alternativ till en övervärderad aktiemarknad. Att ligga 100 procent lång aktier gjorde inte att jag sov gott om nätterna och det ÄR svårt att ligga kort marknaden – fråga bara Micke! 😉

Hur som helst, jag valde helt enkelt att applicera uttrycket ”köp billigt, sälj dyrt” på flera marknader istället för att fokusera på enbart aktiemarknaden. Jag börjar egentligen med en makroekonomisk analys där jag jämför olika tillgångsslags relativvärdering, lägger på en analys där jag tittar på nuvarande/förväntad inflation, konjunktur etc och går därefter in och väljer enskilda tillgångar genom en kvalitativ analys. Anledningen till att jag börjar med att titta på relativvärdering är för att strategin inte fungerar om inte alternativet till det dyra tillgångsslaget är billigt. Om alla alternativ är lika ”dyra” finns en defaultallokering.

Jag har tidigare skrivit om varför jag väljer att äga guld här. Jordbruksråvaror tittar jag på dels för att det är attraktivt prismässigt och dels för att det finns en fundamental värdegrund. Vi står inför en växande befolkning vilket kommer att leda till ökad efterfrågan och minskad tillgång samtidigt som ytan att odla på kommer att bli mindre. Vi ställer högre och högre krav på kvaliteten på maten som odlas vilket sorterar bort vissa leverantörer.

Någon trodde att innovation och teknologisk utveckling skulle leda till billigare odling i framtiden men det är fortfarande någon som måste betala för detta – bönderna – vilket kommer att synas på till exempel spannmålspriser. Om man vill exponera sig ytterligare via ett bolag så tillverkar John Deere maskiner som används till exempel.

Jag nämnde att jag inte har inkluderat olja i min strategi – förutom hållbarhetsaspekter så är inte olja speciellt billigt just nu och ska man återkoppla till den teknologiska utveckling som nämndes ovan är det inte helt otänkbart att tro att efterfrågan på olja kommer att sjunka innan tillgången blir kritisk. Detta skulle leda till ett massivt prisfall och att spekulera i oljepriset när jag inte själv anser att det finns en fundamental värdegrund känns… oklokt. 🙂

Som jag nämnde är mitt bästa tips för den som vill komma igång med råvaruinvesteringar att göra precis som när man börjar med aktier. Börja med en bred råvarufond där du får en bred diversifiering. Sen kan du, allt eftersom du lär dig mer, välja enskilda råvarugrupper och senare enskilda råvaror som du exponerar dig mot! Börja inte i fel ända!


KUL att du börjar titta på andra tillgångsslag än aktier. Om man tittar bak till 2001 så har guldet faktiskt överpresterat aktiemarknaden, men väldigt få pratar om det. Håller på att skriva ett inlägg om det just nu, men här finns lite fin statistik från senaste In Gold We Trust-rapporten som släpptes nyligen.

  1. Angående guldgruvor – jag äger Gran Colombia Gold Corp. sedan tidigare i år som jag nämnde i programmet. Noterade i Kanada.
  2. Haha, ja! OM man skarvar jättemycket så kan man nog kanske få påstå att Epiroc ändå kan relateras till guldexponering eftersom de tillhandahåller maskiner som kan användas för ändamålet. Jag skulle dock inte vilja kalla det för guldexponering i sig eftersom deras resultat inte alls beror på guldets prisutveckling.

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.