ANNA SVAHN

Meny Stäng

Förenklad version av min tillgångsallokering

Svårt att inte känna sig bortskämd när man har så fina vänner. Camilla och Vendela driver Qalora Capital tillsammans med två andra medgrundare och är bland de coolaste personerna jag träffat. I måndags tog de med mig ut på överraskningsmiddag på Asian Post Office som ligger bara ett stenkast från mig. Älskar att ha vänner där vi kan blanda business, att diskutera relationer och investeringar.

Någon skrev på min instagram att vi påminde om Bonnie och Clyde, så veckans cover photo för Outsiders får helt enkelt prydas av dem (eller på skådespelare som spelar dem, men you get the point). Vi snackar om min tillgångsallokering i avsnittet och om hedge i portföljen. Finns i din podcastapp eller på Soundcloud här.

Det är dock flera som hört av sig, både efter mitt förra blogginlägg om strategin och efter att de lyssnat på avsnittet där jag beskriver strategin att det är för svårt för en småsparare att kopiera eller att det inte går att bygga upp en portfölj enligt strategin (som jag för övrigt kallar Cygnus, betyder stjärnbilden svan på latin). Därför tänkte jag visa hur man kan göra en förenklad version av strategin i sin egen portfölj om man inte som jag gärna lägger några timmar om dagen.

Läs först mitt inlägg här där jag övergripande går igenom hur strategin fungerar.


Strategin är som jag skrivit tidigare en process i tre steg. Först bestäms allokeringen mellan tillgångsslagen, sedan, med hjälp av en screening value-process, avgörs hur vi ska vikta respektive tillgång inom respektive tillgångsslag och i sista steget lägger min partner på systematiska strategier för att optimera implementering av tillgångarna.

MEN, om man kanske ska tillgängliggöra strategin för den som vill månadsspara snarare än att förvalta totalt kapital så skulle jag säga att man kan börja med att titta på Mickes ”pizzaportfölj” och sen byta ut innehållet något.

Jag tycker att det är för mycket räntor, till exempel. Och min tillgångsallokeringsstrategi går ju ut på att vikta om mellan aktier, softs och guld. Men istället för att som jag, som allokerar beroende om relativ prissättning i de olika tillgångsslagen, så kan man faktiskt ha en konstant fördelning. Lite som Ray Dalios ”all weather portfolio”.

I slutet av varje år kan du sedan vikta tillbaka så att originalviktningen är samma som vid årets början. Så slipper du fundera på relativ prissättning eller skapa egna index, hehe.


Men för att återgå till min modell. Nedan kan ni se resultat efter enbart allokering baserat på relativ prissättning och exponering mot index. Alltså resultatet efter första steget i analysen där vi väljer allokering. Cygnus har outperformat både softs, guld OCH S&P 500 inkl utdelningar mellan 1998-2018. Den där idén jag fick för snart två år sedan om att allokera mellan dessa tre var alltså inte helt dum.

(Nej, inte curve fittad alls, allokeringen bygger endast på relativ prissättning och enligt de regler vi har satt upp för strategin).

/A

© 2019 ANNA SVAHN. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.