Förenklad version av min tillgångsallokering

Svårt att inte känna sig bortskämd när man har så fina vänner. Camilla och Vendela driver Qalora Capital tillsammans med två andra medgrundare och är bland de coolaste personerna jag träffat. I måndags tog de med mig ut på överraskningsmiddag på Asian Post Office som ligger bara ett stenkast från mig. Älskar att ha vänner där vi kan blanda business, att diskutera relationer och investeringar.

Någon skrev på min instagram att vi påminde om Bonnie och Clyde, så veckans cover photo för Outsiders får helt enkelt prydas av dem (eller på skådespelare som spelar dem, men you get the point). Vi snackar om min tillgångsallokering i avsnittet och om hedge i portföljen. Finns i din podcastapp eller på Soundcloud här.

Det är dock flera som hört av sig, både efter mitt förra blogginlägg om strategin och efter att de lyssnat på avsnittet där jag beskriver strategin att det är för svårt för en småsparare att kopiera eller att det inte går att bygga upp en portfölj enligt strategin (som jag för övrigt kallar Cygnus, betyder stjärnbilden svan på latin). Därför tänkte jag visa hur man kan göra en förenklad version av strategin i sin egen portfölj om man inte som jag gärna lägger några timmar om dagen.

Läs först mitt inlägg här där jag övergripande går igenom hur strategin fungerar.


Strategin är som jag skrivit tidigare en process i tre steg. Först bestäms allokeringen mellan tillgångsslagen, sedan, med hjälp av en screening value-process, avgörs hur vi ska vikta respektive tillgång inom respektive tillgångsslag och i sista steget lägger min partner på systematiska strategier för att optimera implementering av tillgångarna.

MEN, om man kanske ska tillgängliggöra strategin för den som vill månadsspara snarare än att förvalta totalt kapital så skulle jag säga att man kan börja med att titta på Mickes ”pizzaportfölj” och sen byta ut innehållet något.

Jag tycker att det är för mycket räntor, till exempel. Och min tillgångsallokeringsstrategi går ju ut på att vikta om mellan aktier, softs och guld. Men istället för att som jag, som allokerar beroende om relativ prissättning i de olika tillgångsslagen, så kan man faktiskt ha en konstant fördelning. Lite som Ray Dalios ”all weather portfolio”.

I slutet av varje år kan du sedan vikta tillbaka så att originalviktningen är samma som vid årets början. Så slipper du fundera på relativ prissättning eller skapa egna index, hehe.


Men för att återgå till min modell. Nedan kan ni se resultat efter enbart allokering baserat på relativ prissättning och exponering mot index. Alltså resultatet efter första steget i analysen där vi väljer allokering. Cygnus har outperformat både softs, guld OCH S&P 500 inkl utdelningar mellan 1998-2018. Den där idén jag fick för snart två år sedan om att allokera mellan dessa tre var alltså inte helt dum.

(Nej, inte curve fittad alls, allokeringen bygger endast på relativ prissättning och enligt de regler vi har satt upp för strategin).

/A

14 Comments

 1. Hej Anna
  Jag har och är nyfiken på dina investeringar
  och jag hade tänkt investera lite som du och dina idéer

  Jag var i dag i kontakt med Nordnet i annat ärende
  och frågade då om ex MINILONG KAFFE VT1
  som är innanhavs av handelsbanken
  vid en ev konkurs av handelsbanken vilket inte är omöjligt, påstår Nordnet att den ingår i konkursboet och blir värdelös. Det vore inte kul
  mvh Sten

 2. Hej Anna! Uppskattar dina inlägg om diversifiering mellan olika tillgångsslag men eftersom jag är rätt ny på börsen så tänkte jag fråga om det finns några bra fonder för just råvaror? Har hittat Xact råvaror Sverige som verkar ha haft en bra utveckling men finns det andra du kan tipsa om? Förstår att det kan kännas svårt att ge tips (eftersom det kan misstolkas som direkta råd) men är fullt medveten om att det är upp till mig själv att utvärdera eventuella köp, behöver helt enkelt bara lite uppslag att välja bland. Samma med guld, är det Gran Colombia som gäller eller har du fler tips?

 3. Bara en reflektion, för den late: SEB Diversified är en svensk fond som i princip är en aktiv pizza-portfölj. Tror man på diversifiering mellan flera tillgångsslag (inklusive råvaror), aktiv förvaltning och gillar att enkelt kunna månadsspara (dock bara på Avanza) kan detta vara något, kanske?! Relativt hög risk ska man dock veta!

  1. Såg den också! De har dock endel olja när de placerar i råvaruindex och jag vill ju låta bli räntor också, men som bara pizza-portfölj fungerar den absolut!

 4. Hej Anna,

  Bra inlägg. Jag har läst en hel del om Ray Dalios princip för en portfölj som är byggd i stort sätt med samma delar som din fast mindre vikt mot aktier. ”Ray Dalio’s All Seasons Portfolio” har du sett denna?

  Din portfölj är något mer aggressiv med aktierna och borde därför ge något mer avkastning.

  Cygnus eller All seasons portfolio. Vi får se =)

 5. Jag klagar på morgontrötthet… URSÄKTA. jag missade helt referensen till Ray Dalios All Season portfolio i ditt inlägg.
  DÅ var min kommentar överflödig!

 6. Hej Anna!
  Vad har du för avgifter när du använder Cygnus? Är dessa medräknade i din historiska avkastning?

  För övrigt borde du skaffa SSL- enkryptering på denna sida. Det är gratis och går lätt att fixa. Då får du bort ”inte säker” som står brevid url:en

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.