TINA is no more

I veckans avsnitt av Outsiders snackar vi om räntor, inkompetens eller ondska hos centralbanker och amorteringskrav kontra räntor för att reglera fastighetspriser. Klicka på bilden för att komma till avsnittet!

I en lågräntemiljö blir det svårt att få avkastning på räntebärande papper, man behöver inte vara ett geni för att förstå det, och detta leder till att vi som småsparare och investerare söker oss till andra tillgångsslag – med högre risk såklart – för att hitta någon som helst möjlighet att få pengarna att växa. Det här leder i sin tur till att hög risk blir så normaliserat att vi till slut glömmer av att den existerar. Samtidigt föds och förstärks koncept som ”TINA”, alltså ”There is no alternative” (till aktier) vilket leder till att vi istället för att diversifiera oss blir mer och mer nischade i våra investeringar vilket alltså ökar risken.

So far so good. Vi är överens om att den låga räntan gör att vi måste ta högre risk för att överhuvudtaget kunna få avkastning på våra pengar. Men vad leder det till i längden?

Jag vet att jag ofta tjatar om risk och dess egentliga betydelse, men det är ständigt lika aktuellt. Hög risk leder enbart till en ökad sannolikhet för att du blir av med stora delar av ditt kapital men betalningen du får för att vara motiverad att ta risken är en möjlighet till högre avkastning.

Klicka på bilden för att komma till Adlibris (kampanjpris!!)

En av anledningarna till att jag så gärna ville skriva ”Investeringsguiden” var för att alla nya småsparare bemöts med lögner om att aktier är det enda som är värt att investera i, att det inte finns något alternativ. Detta leder till att många 1) blir rädda för t ex råvaror och blir indoktrinerade i att det skulle vara mycket svårare än t ex aktier och 2) att många blir så psykologiskt skadade vid en börskrasch att de inte fortsätter att spara och investera. Där kan vi snacka om att utsätta nya investerare för onödig risk. Jag ville helt enkelt genom att diskutera olika tillgångsslag på en nybörjarnivå i boken både ta bort stigmat kring alternativa investeringar men även visa att TINA inte är sant. Det finns alternativ, och det finns bra sådana – om du får lära dig vad du ska leta efter.

Köp billigt och sälj dyrt. Vi har alla hört det men ändå verkar vi missa att det går att applicera på hela marknader och inte bara på enskilda bolag. Det är till exempel enklare att se när en enskild råvara eller hel råvarugrupp är billig än en aktie eftersom råvaror inte producerar vinster och utdelning utan egentligen bara ”är” och därmed borde ha ett bestämt värde.

Guld som jag skrev om i ett inlägg om nyligen är ett bra exempel. Du kunde förr i tiden köpa en fin toga för ett guldmynt och idag är det ungefär vad en fin kostym kostar. Guld har alltså ett slags konstant värde MEN priset på guld går upp och ned över tid. Hänger ni med? Pris är det du betalar – värde är det du får. Svårare är det med aktier. Syftet med bolag är ju att de ska växa, bli värda mer, kunna dela ut mer pengar till sina ägare. Detta gör att vi hela tiden måste sätta prognoser för framtiden och hålla koll på konkurrenter och andra omvärldsfaktorer som spelar roll.

Hur gör man? Konceptet är klart och tydligt, det finns andra alternativ till aktier och råvaror har ofta ett konstant värde men olika pris. Genom att scanna av olika marknader kan du lära dig att se vilka råvaror som i relation till sig själva är billiga eller dyra just nu.

Aktier är dyra just nu. Och högt pris på aktier betyder också hög risk. Vi kan som bekant inte undvika risk helt och hållet i olika marknader utan bara skjuta den framåt, därför är det upp till dig att allokera ditt kapital mellan tillgångar som har lägre risk.

Hur länge kommer råvaror att vara så här billiga? Jag skrev ett inlägg på temat för några veckor sedan och du kan läsa det här. Börja med att sortera mellan olika råvarugrupper och sök efter grafer som går mer än 10 år tillbaka. Helst mer. Då får du en ganska bra bild av hur prisutvecklingen har sett ut samt hur priserna ligger idag jämfört med tidigare och kan skapa dig en uppfattning. Ser du stora prisförändringar på kort tid? Google is your friend. Varför steg kakaopriset till exempel mellan 2013-2014 och hur kommer det sig att priset i jämförelse med då är så lågt just nu? All information finns tillgänglig bara du söker efter den.

Jag kommer att gästa Unga Aktiesparares podcast imorgon och snacka onoterat men även lite råvaror hoppas jag (hehe). Det jag har skrivit i detta inlägg är inte en färdig guide för hur du kan värdera olika tillgångsslag men förhoppningsvis en inkörsport för att du ska finna det intressant att titta på annat än bara aktier.

Var det här till någon hjälp eller känner du att du famlar ännu mer i mörkret nu för att jag har rört till det? 

/A

5 Comments

    1. Fonder, ETFer, cert (om det är kortsiktig spekulation) och ädelmetaller genom noterade gruvbolag, fysiskt guld/silver samt ETFer där du äger det underliggande guldet 1:1! Jag vill gärna diversifiera min exponering genom att äga t ex guld på olika sätt, finns olika för- och nackdelar med att t ex äga gruvbolag, dels har du en bolagsrisk men å andra sidan är uppsidan större! 🙂

  1. Hej Anna! Jag har precis fått hem investerings guiden ? idag och börjat läsa den. Jag har en dum fråga angående aktier, hur förlurar man kapitalen man investerar i aktier om en aktie är en ägarandel av ett företag? Jag har förstått att aktier går up och ner i värden, så att om värsta händer aktierna man har köpt kan blir värda mycket mindre än man har betalat för och då har man en förlust…men kan en aktie värdet bli lika med 0? Eller man förlurar allt om företaget man har köpt aktier i går i konkurs?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.