Hållbar utveckling och hållbarhetsutveckling

Tyvärr inte idag

Minns ni mitt inlägg om 10 nybörjarmyter man inte ska lyssna på? Om inte, läs det först här. I punkt nummer tre skriver jag om att man inte bara ska hålla sig till att titta på direktavkastning och P/E-tal eftersom det inte ger dig en bra och rättvis eller för den delen jämförbar bild av bolaget. Jag skrev ju ett annat inlägg bara i början av april om att istället för att utgå ifrån att du förstår bolaget bör titta på följande för att skapa dig en förståelse kring bolaget:

  • Hur har aktiekursen rört sig de senaste åren och varför? – Stora upp- och nedställ som kan förklaras av information/nyheter?
  • Har försäljningen ökat eller minskat de senaste 3-5 åren? Har detta varit i linje med bolagets och andras förväntningar?
  • Marginalutveckling de senaste 3-5 åren? Vad beror utvecklingen på? Den här typen av information finns att hitta i rapporterna då bolagen ofta kommenterar sänkta marginaler på grund av till exempel investeringar i verksamheten eller liknande.
  • Det viktigaste: hur ser prognoserna ut för framtiden? Bolagens egna mål finns ofta med i rapporterna, men vad tror du och varför?

Om detta fortfarande känns svårt så tänker jag istället för er (alltså för mig och säkert många läsare) som är intresserade av hållbarhetsfaktorer i investeringar byta ut P/E-tal och Direktavkastning till två andra mått som är enkla att kolla upp och väldigt lätta att komma ihåg.

Hållbar utveckling och hållbarhetsutveckling är två stora men viktiga mått när man analyserar bolag. Vad gäller hållbar utveckling så får du själv välja om det ska gälla vinsttillväxt, omsättningstillväxt eller annat. Det är ett ganska enkelt sätt att se hur välmående bolaget är eller ej. Hållbarhetsutveckling är en hygienfaktor för mig. Om ett bolag inte aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor så anser jag att bolaget tar en hög risk för framtiden. Men hur kan vi ta reda på hur mycket bättre ett bolag har blivit på ESG, GC osv egentligen? Svaret är Arabesque S-ray. Det här är inte ett sponsrat inlägg eller så, utan jag har tidigare pratat om att jag använder verktyget vid den här typen av analyser.

Här har jag sorterat fram alla bolag i Sverige, ni hittar verktyget här.

Ni minns väl att jag sålde Diös Fastigheter i januari efter att ha scannat dem via S-ray? Ni kan läsa om det och mitt beslut att behålla Balder här. Vad gäller hur ofta man ska fatta beslut baserat på S-ray och bolagens finansiella data är upp till var och en. Jag och Micke diskuterade i ett avsnitt av Outsiders att när man gör en fundamental analys av ett bolag inför ett köp så räcker det inte att göra den en gång, konstatera att man vill äga bolaget och tro att det ska räcka hela den investeringshorisont som du har. Du måste alltså uppdatera din analys. Jag förstår att man som småsparare kanske inte har tiden att göra detta vid varje kvartal, men i alla fall en gång per år, när bolagen släpper sina helårsrapporter, bör du förnya din analys och fatta ett nytt beslut. Detta gäller även hållbarhetsanalysen.

Nu ska jag dock skriva något som kanske förvånar många. Jag vill förenkla processen att från början hitta och välja ut bolag! (Med bra verktyg går faktiskt det). Vi kan börja med Sveriges topplista i bolag med hållbarhetstillväxt och sen kan vi kolla över samma bolag via Börsdatas verktyg (nej, inte heller ett samarbete men man får faktiskt berätta om bra verktyg utan att bli sponsrad.)

Här kan vi se de bolag i Sverige (alla sektorer) som de senaste 6 månaderna har bäst tillväxt i sin ESG- (environmental, social och governance) och GC- (global compact). Det går också att sortera per sektor och också på företagsstorlek om man är intresserad av att bli ännu snävare eller vill hitta bolag som är bäst-i-klassen och diversifiera sig i olika branscher. Eftersom bolaget SSAB ligger i toppen både vad gäller ESG och GC så kan vi kika på dem via Börsdata.

SSAB A 10 år

Kanske inte ett klockrent case men å andra sidan kan vi definitivt se en klar positiv trend de senaste åren. Här är det upp till dig att bestämma dig för hur långt tillbaka du vill kunna se en hållbar tillväxt (och som sagt vilka poster du ska titta på, här kollar jag på omsättning, vinst och vinstmarginal).

Swedbank ligger också högt på båda listor ovan, låt oss kika på hur deras utveckling har sett ut de senaste åren.

Swedbank 10 år

Inte heller klockrent. Dessutom, när det kommer till just banker så tar den branschen ganska mycket stryk under nedgång (se 2009) och ponera att vi står inför räntehöjningar framgent så kan det innebära trubbel. Ray Dalio har till exempel blankat flera europeiska banker nu.

…Det leder mig egentligen in på hur viktigt det ändå är att trots att hållbarhetsutveckling och hållbar utveckling är viktiga mått vid val av bolag så är en omvärldsanalys A och O för att kunna fatta beslut vid analyser. Jag önskar verkligen att det gick att påstå att det finns någon form av genväg men det enklaste sättet är att istället försöka använda bra verktyg som hjälpmedel (t ex Sigmastocks, Börsdata, S-ray etc) när du väljer ut och analyserar bolag. Att börja med två mått är dock en mycket bra början och allt eftersom du lär dig på vägen kan du fördjupa din analys ytterligare!

/A

1 Comment

  1. Getinge är en fallen stjärna som är med på ESG momentum listan och handlas runt 10- års lägsta. Är det en aktie du tittar på? Input i så fall? Vore spännande att höra vad du tror?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.