Guld och silver i portföljen

De senaste veckorna har varit intensiva. Förra torsdagen hade vi bokrelease för min och Linnéas bok ”Investeringsguiden” (kampanj på Adlibris här), under fredagen inspelningar tillsammans med Nordnet vars resultat jag nog får i veckan och förra lördagen Börshajen Acaemy på Hovet där bland annat jag och Micke stod på scen! Jag ska berätta lite mer om det när jag har fått bilderna från eventet och nu tänkte jag egentligen prata om något helt annat – caset eller icke-caset för guld och silver just nu.

Ni har väl inte missat senaste avsnittet av Outsiders förresten? Finns i din podcastapp eller på Soundcloud (klicka på bilden för att komma dit). Vi snackar om ekonomi i en parrelation när det som i vårt fall är så att Micke pensionerat sig med en säck pengar och jag fortsätter att bygga kapital.


Men, till ämnet. Guld och silver i portföljen. Jag lyssnar mycket på podcasts och en favorit är Adventures in Finance. I avsnitt 56 diskuterar de caset för guld och lyfter även silver som de kallar ”gold on steroids”. Nu skriver John Rubino på dollar collapse att det sker något nästan unikt med våra ädelmetaller guld och silver. Samtidigt som guld mer och mer ser bearish ut så menar Rubino att silver ser mer och mer bullish ut. Jag var med andra ord inte helt ute och cyklade när jag la till silver i portföljen.

Rubino sammanfattar sen sin analys av caset för guld och silver med att säga följande:

Gold’s technicals are improving and silver’s are so positive that you have to wonder if there’s a catch, though what that would be isn’t obvious.

Samtidigt har till exempel Eric Strand från Pacific fonder varit ute nyligen och diskuterat guld kontra silver och menar att guld är bättre att äga när marknaden skakar. Han tror att priset på ädelmetaller kommer att stiga när världens skulder ska regleras. Ett resonemang som inte är speciellt svårt att förstå eller relatera till.

If you don’t own gold, you know neither history nor economics

Ray Dalio, som ligger bakom citat ovan, driver Bridgewater Associates som förvaltar ungefär 150 miljarder USD (bokstavligen tusentals kronor, hehe), har i sin All Weather Portfolio alltid ca 8 procent guld (och 8 procent andra råvaror).

Hur resonerar jag? Det är ingen hemlighet att jag har råvaror i portföljen och att ädelmetaller är en del av det. Jag allokerar mellan aktier, råvaror och guld bland annat beroende på relativvärdering mellan de olika tillgångsslagen, var vi befinner oss i en cykel och sannolikhet för uppgång eller nedgång baserat på historisk data. Ganska likt Dalio’s All Weather Portfolio har jag ständigt en del guld i portföljen, förutom vid ett fall – när aktiemarknaden efter en större korrektion (konstaterad bear market i mer än 1 år samt fler kriterier) har stigit tre år i rad är sannolikheten mycket liten att vi sett toppen och därför allokerar jag det året om till 100 procent aktier. Men, förutom vid ett tillfälle som det så finns alltså alltid minst 5 procent guld i portföljen och minst 5 procent andra råvaror utöver det.

För mig handlar guld om säkerhet. Man skulle kunna kalla det för att ”blanka allt” eftersom det är den enda tillgången som är helt frikopplad från allt. Om det blir krig, valutor, skulder som ska regleras. Äger du guld (tänker framförallt fysiskt guld, kommer in på varför längre ned) så har du en säkerhet i att du kan använda guldet även om allt annat har fallerat (ska sluta anta att världen går under nu).

Sammanfattningsvis är alltså guld en försäkring mot ALLT, inte en kortsiktig spekulativ position (om du inte vill det såklart) utan något som jag vill ha som en del av grundstenarna i min portfölj. Jag kommer säkert få någon kommentar om att guld inte fungerar, men kolla på till exempel Venezuela eller Zimbabwe, det här har hänt med dollarn, men långsammare och det i sig följer ett ganska typiskt mönster.

Jag tror att det var Martin Sandquist som sa att förr i tiden kunde man köpa en fin toga för ett guldmynt och idag är det ungefär vad en fin kostym kostar, ett guldmynt alltså. Skillnaden är väl kanske att i alla fall inte jag känner till någon skräddare som tar emot fysiskt guld som betalning, men det kanske kommer i framtiden! 😉

En annan tanke innan vi går in på hur man faktiskt kan exponera sig: många längtar efter att se hur aktiemarknaden ska falla så att det fungerar att köpa aktier på rea. Det förutsätter ju någonstans att du äger något som har gått bra när resten av börsen har gått ned som du kan sälja och därmed köpa de där billiga aktierna för. Guld eller silver skulle kunna vara ett sånt exempel.

Okej, so far so good. Hur exponerar man sig mot guld? Först och främst måste du fundera på vad syftet med att äga guldet är. Är det en kortsiktig spekulativ position så kanske det inte spelar så stor roll vilken ETF eller vilket certifikat du äger men om du likt mig ser det som en försäkring bör du överväga fysiskt guld eller vara noga med att den ETF du äger innebär att du direkt äger det underliggande guldet 1:1. Jag har skrivit mer om det i ett blogginlägg här om en ETF som är tillgänglig även efter MiFID II där du äger det underliggande guldet.

Tänk dock på att när du handlar med pappersguld så har med all säkerhet den finansiella motparten något finstilt som gör att de kan stoppa din position om det för dem inte är ekonomiskt försvarbart, det skulle i så fall bli när du behöver positionen som mest.

Jag är lite sugen på mer fysiskt guld men behöver en bra lösning för förvaring. Någon som har bra erfarenhet? Eventuellt ett bankfack med guld- och silvermynt, hehe.

Sammanfattningsvis så tycker jag, likt Dalio, att guld är en självklar del i en portfölj. Beroende på vad syftet med exponeringen är kan du välja olika sätt att äga guld. Antingen via guldgruvor, pappersguld, fysiskt guld osv. Vad gäller silver inser jag nu att jag kanske får skriva mer ingående om det i ett eget inlägg, jag äger silver just nu men av lite andra anledningar än guld och ser det snarare som en mer kortsiktigt spekulativ position än en grundsten.

Är ni exponerade mot guld?

/A

7 Comments

 1. Tack för ett bra och informativt inlägg! Jag sparar varje månad en del av min inkomst i fysiskt guld och silver. Jag har valt Auvesta som leverantör och ädelmetallerna förvaras hos tredje part i högsäkerhetsvalv hos bl. a Brinks. Att förvara ädelmetallerna hos tredje part innebär att jag står som ägare till guldet även om Auvesta skulle gå i konkurs. För mer information om Auvesta, se nedan:

  http://golddepot-en.auvesta.com/?Issuer=75489&h1=931482&h2=dcb972bd-ca8e-4671-b4c5-5ce9ccb8f161

 2. Hej Anna,
  vi sparar guldmynt till vår 5-åriga dotter. Främst jubileumsmynt utgivna av Riksbanken. De förvaras i ett bankfack.

  I övrigt har hon ett månatligt sparande för sitt barnbidrag i Spiltan Investment och Robur Nyteknik. Och hon äger onoterade aktier i ett spelföretag likt Minecraft.

  Och sen har hon fått en tavla från en ny populär konstnär. Samt 3st Lego Millenium Falcon. Hoppas dessa blir värdefulla i framtiden 🙂

  Tack för dina intressanta inlägg, och underhållande podcast.

 3. Detta inlägg kom verkligen rätt i tiden för min del. Har länge varit intresserad av råvaror men du har tagit det till en ny nivå nu när du har pratat/skrivit om råvaror ett bra tag. Det har gjort att jag verkligen vill komma till skott med en investering. Ska läsa på lite mer först och bestämma på vilket sätt jag vill investera. Storleksmässigt tänker jag något liknande det du skriver i inlägget, en mindre andel i min portfölj som kan viktas om beroende på konjunktur och världsläge.

 4. Spännande inlägg.
  Har du gjort någon jämförelse mellan dina ETF:er och att köpa guld via Auvesta eller BullionVault?
  För-/nackdelar?

 5. Hej Anna
  Jag undrar om du och Micke har någon känsla om sannolikhet för att Guld skulle kunna konfiskeras av staten vid en riktig ekonomisk krasch?
  Mvh

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.