ANNA SVAHN

Meny Stäng

Att råvaror inte ökar i värde är till din fördel

Jag skrev en krönika för Vontobel om varför vi som investerare bör använda det faktum att värdet är en konstant parameter när det kommer till råvaror och skrev om kaffe som exempel. Nedan kan ni se ett smakprov eller klicka på bilden för att komma till hela krönikan.


När jag pratar om vikten av att komplettera en portfölj med råvaror så bemöts jag ofta av orden ”råvaror ökar inte i värde, det kan däremot bolag göra och därmed också dela ut vinst till sina aktieägare. Vete, kakao eller guld går inte med vinst och därför går det inte att tjäna pengar på.”. Det här är sant, vi är överens.

En råvara är inte ett vinstdrivande företag och du kan därför inte förvänta dig att få en årlig utdelning eller följa råvarans tillväxt, för den existerar inte. MEN, det här betyder också en annan sak. En råvara borde i så fall ha ett konstant värde, något vi kan utgå ifrån. Sätt detta konstanta värde i relation till dagens pris och ta reda på om råvaran är dyr eller billig.

Om vi känner till det underliggande värdet så vet vi alltid vad vi kan jämföra med. Annat kan vi säga om aktier där vi måste sätta prognoser på framtida vinster för att kunna estimera ett framtida värde. För ett bolag är alltså varken värdet eller priset konstant, och inte heller relationen mellan dessa två variabler. Detta leder till att det blir extremt svårt att uppskatta vad en aktie kommer att vara värd i framtiden.

/A

© 2019 ANNA SVAHN. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.