Att råvaror inte ökar i värde är till din fördel

Jag skrev en krönika för Vontobel om varför vi som investerare bör använda det faktum att värdet är en konstant parameter när det kommer till råvaror och skrev om kaffe som exempel. Nedan kan ni se ett smakprov eller klicka på bilden för att komma till hela krönikan.


När jag pratar om vikten av att komplettera en portfölj med råvaror så bemöts jag ofta av orden ”råvaror ökar inte i värde, det kan däremot bolag göra och därmed också dela ut vinst till sina aktieägare. Vete, kakao eller guld går inte med vinst och därför går det inte att tjäna pengar på.”. Det här är sant, vi är överens.

En råvara är inte ett vinstdrivande företag och du kan därför inte förvänta dig att få en årlig utdelning eller följa råvarans tillväxt, för den existerar inte. MEN, det här betyder också en annan sak. En råvara borde i så fall ha ett konstant värde, något vi kan utgå ifrån. Sätt detta konstanta värde i relation till dagens pris och ta reda på om råvaran är dyr eller billig.

Om vi känner till det underliggande värdet så vet vi alltid vad vi kan jämföra med. Annat kan vi säga om aktier där vi måste sätta prognoser på framtida vinster för att kunna estimera ett framtida värde. För ett bolag är alltså varken värdet eller priset konstant, och inte heller relationen mellan dessa två variabler. Detta leder till att det blir extremt svårt att uppskatta vad en aktie kommer att vara värd i framtiden.

/A

5 Comments

 1. Hej, tack för en välskriven blogg.

  Angående priset på mjuka råvaror så är väl nackdelen snarare att priserna går ner på sikt pga ny teknik snarare?

  1. Hej! Kul att du tar upp just det – vi pratar om det i podden som släpps på fredag.

   När det kommer till jordbruksråvaror så har vi idag redan utvecklat mycket för att förenkla odlingen. I framtiden, när bönderna kommer att ha ännu större omställningskostnader för att t ex kunna odla vertikalt så kommer det att synas på råvarupriserna. Spannmål kommer definitivt under en period att bli dyrare eftersom omställningskostnader för bönder gör att de måste höja priserna för att inte pressa marginalerna för mycket!

 2. Jag har hört din och sydings pod där ni tar upp det här med råvaror, softs osv. Men jag hade velat att du noterade vilka specifika ”instrument” du handlar när det gäller dessa så man kan läsa på lite mer konkret om det kan vara något för en själv.

  har du också någon bra sida där det finns relativvärderingar med aktiepriser som du tagit upp, eller har du gjort dessa själv?

  Tack för en intressant blogg och pod!
  /A

 3. Jag tänkte på det här problemet att exponera sig mot ETF:er nu efter Mifid. Borde det inte gå att handla ETF:er genom CFD:er? T.ex. via IG Markets. Om det skulle vara möjligt, vad skulle vara nackdelen?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.