Rött imorgon, Spotifys notering och tankar om ”courtagefri” handel

Inlägget innehåller reklam för Vontobel

Kul med all respons angående mitt inlägg om 10 vanliga nybörjarmyter. Jag som träffar och pratar med många nya småsparare och investerare blir rädd varje gång jag hör vilken typ av tips många tar till sig om sanningar när det kommer till börsen. Skönt att alla som hittills har läst förstår och inser att inlägget inte alls handlar om att skrämma bort någon utan tvärtom, få nya investerare att verkligen förstå vad risk betyder och att det faktiskt inte finns några ”säkra” investeringar.

På tal om risk så lyser det knallrött i USA just nu vilket nog kan ge en indikation på att det kommer att öppna rött i Sverige imorgon också.

Dow Jones Index ned över 3 procent idag i skrivande stund

S&P 500 -2,67 % i skrivande stund


Det jag ser fram emot mest imorgon är såklart Spotifys notering. Jag har egentligen ingen direkt åsikt men tycker såklart att det är spännande med ett så stort svenskt bolags notering. Med tanke på den blodröda marknaden idag så kanske börsklimatet är lite surt direkt vid notering eller så kanske vi ser en succé a la Dropbox som nyligen noterades.


Innan jag lämnar er för att krama ut lite extra av påskledigheten så tänkte jag bara prata lite om vad som kan vara viktigt att titta på om man handlar med börshandlade produkter. Idag lockar många med att de har ”courtagefri” handel med börshandlade produkter men det de glömmer att berätta är att de har dålig exekvering. Vad menar jag med exekvering då? Jo, se två exempel nedan:

  1. Du har ett innehav, nivån ligger på 100 kronor och du lägger en säljorder på 101 kronor. Om nästa rörelse sedan är 102 kronor kommer vissa emittenter att ge dig ett avslut på 101 kronor och själva få mellanskillnaden upp till 102 kronor (och kallar det courtagefritt :):):)). Ett exempel på detta är t ex XBT Provider som har   Bitcoin XBT som jag vet att många av mina läsare handlar med.
  2. Ponera att du inte har en position, tillgången du vill köpa ligger på 100 och du lägger en köporder på 99 kronor. Om nästa rörelse är 98 kronor (t ex vid öppning, nyheter osv) så kommer vissa emittenter att låta dig köpa vid 99 kronor istället för på 98 kronor (som hade varit det bättre priset) och själva tjäna på mellanskillnaden.

MEN mina vänner, det finns hopp. Vontobel utför exekveringen till din fördel. Med andra ord så hade du i exempel ett fått igenom försäljningen till den högre kursen och i exempel nummer två kunnat köpa tillgången till ett lägre pris. Ibland är saker för bra för att vara sant, t ex ”courtagefri” handel och ibland finns det aktörer som löser problemet.

När vi ändå pratar om Vontobel: många vill ju handla med Bitcoin (alltså som underliggande tillgång) och tidigare har endast Bitcoin XBT funnits på marknaden och därmed kunnat ta ut en avgift om 2,5 procent. Vontobel erbjuder själva ett certifikat till en avgift om 1,5 procent (plus bättre exekvering!).

Annars skriver jag just nu ett inlägg om softs och andra råvaror (fröken Svahns favorittillgångar just nu) som kommer upp i veckan. Kanske till och med imorgon.

Inlägget innehåller reklam för Vontobel

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.