Hur länge kommer råvaror att vara så här billiga?

Jag har nu under ett års tid nu tjatat om råvaror, och sagt att de är extremt billiga samtidigt som vår globala favorittillgång aktier är rekorddyra på flera ställen. Jag har framförallt lyft softs (mjuka råvaror som kakao, bomull, socker, kaffe etc) och kan tycka att det är skönt att se att det är ett tillgångsslag som fler och fler plockar upp som alternativ (TINA, släng dig i väggen) till högt värderade bolag.

Jag läste precis den här artikeln från Of Two Minds av Charles Hugh Smith där han bland annat tar upp romarrikets uppbyggnad och förfall som exempel för att koppla till dagens råvarusituation. Mellan 200 f.Kr. och 150 e.Kr. var vädret optimalt. Det var lagom varmt, det regnade lagom mycket och skördar kunde växa och ge befolkningen mat. Sedan hände något, det optimala vädret byttes ut mot kallare klimat vilket ledde till missväxt och som senare skulle vara en bidragande orsak till Roms förfall. Om vi ska dra en liknande parallell till idag så vet vi ju att vi står inför klimatförändringar, frågan är hur dessa kommer att påverka råvarupriserna.

Det här är en av mina favoritgrafer, framtagen av Incrementum AG till deras ”In Gold We Trust”-rapport som släpps varje år den 1 juni (som julafton mitt på sommaren, ni hittar den från 2017 här). Det vi kan se är att S&P GSCI i relation till S&P 500 ligger på rekordlåga nivåer. S&P GSCI är alltså ett råvaruindex, viktat till största del mot energi (78 procent), mot softs (10 procent), boskap (3 procent) samt industri- och ädelmetaller (9 procent).

MEN – det här är inga nyheter. Det borde det i alla fall inte vara för någon som läser min blogg eftersom jag 1) har visat upp den här grafen vid ett par tillfällen tidigare och 2) vartannat blogginlägg handlar om att få mina läsare att börja kasta blicken mot andra tillgångsslag än aktier. Nu till det riktiga problemet. Hur kan man göra för att exponera sig mot den här typen av tillgångsslag efter MiFID II? Jag har letat ganska länge efter bra alternativ och håller så länge hårt i de ETFer jag fyllde på i innan årsskiftet.

Lättast att få tag på i Sverige efter MiFID II har varit Xact Råvaror, vilket absolut kan vara en produkt att exponera sig mot eftersom den likt S&P GSCI i exemplet ovan är ganska tungt viktad mot energi (ca 52 procent) men jag är ju framförallt ute efter jordbruksråvaror och guld som i portföljen idag ligger i skilda innehav men beggars can’t be choosers så får jag ha ett öppet sinne (herregud, det låter som om jag är singel och ska på en dejt som jag egentligen _INTE_ känner för att gå på. Lite som när jag träffade Micke första gången) och tittar därför på andra alternativ.

Jag har nu hittat några olika ETFer som går att handla via Tyskland. Inte helt olikt de jag rotade fram med guld som underliggande tillgång där du faktiskt äger det underliggande guldet (läs mer om det här). Den första kandidaten bland de ETFer jag hittat med stor andel softs är Lyxor Commodities Thomson Reuters/CoreCommodity CRB EX-Energy. Denna ETF syftar till att följa Thomson/Reuters CoreCommodity CRB Non-Energy Total Return Index (de har verkligen haft fantasi när de namngav ETFen) och viktningen mellan råvarugrupperna kan du se nedan.

Avgiften ligger på 0,35 procent och om vi kollar på prestation mot jämförelseindex så ser det ut så här.

Långt ifrån perfekt, men en stor del beror troligtvis på avgiften. Som sagt, beggars can’t be choosers. Var hittar jag ETFen då? Jag har kikat på både Nordnet och Avanza, på Nordnet hittar du den här men tyvärr finns den inte hos Avanza (än? Det var samma sak med Guld-ETFerna). Tänk förresten på att ingenting jag skriver i bloggen är rekommendationer utan bara mina reflektioner om marknaden och instrument. 

Jag har en liten lista på olika ETFer som jag inte hunnit gå igenom än, men alla är råvaruexponerade så jag tänkte att jag kanske får undersöka en i taget. Nu ska jag smita iväg till gymmet och sen sova tidigt. I helgen sov jag mer än 12 timmar två nätter i rad trots att jag alltid sover 7-8 timmar på vardagarna, så jag tar det som ett varningstecken på att mitt världserövrande kanske tar lite mer på krafterna än jag trodde.

/A

17 Comments

 1. Tack för jättebra inlägg! Jag är supertaggad på commodities själv utifrån liknande resonemang. Trist att etf-möjligheterna stängdes med Mifid. Jag funderar också över andra vägar mot råvaruexponering. Har du spanat nånting på särskilda bolag inom soft commodities? Eller länder? Själv har jag främst exponering mot uran (URA, CCJ, UEC, några till) , en Rysslands-etf samt mycket mot ädelmetall. Inte så mycket mot soft commodities tyvärr.

  1. Kul med URA, det tittade jag också på ett tag men gick in för tidigt och sen ur. Jag har inte kollat jättemycket på råvarubolag utöver ett kanadensiskt guldbolag som jag äger.

 2. En nybörjarfråga, vad är det för nackdelar med att handla guld genom certifikatet benämnt ”GULD S” hos Avanza?

  1. Så är det ju alltid när man handlar instrument i en annan valuta. Ja – Euron är dyr – men å andra sidan finns det tyvärr inte så mycket alternativ när det kommer till den typen av råvaruexponering om du inte vill köpa t ex Xact Råvaror som är viktad med mer än 50 procent mot energi!

 3. Du skriver att du har en lista på ETFer som du vill kolla upp (och jag antar att alla dessa går att handla via en nätmäklaren även efter MiFID II?), hur kan en själv hitta dessa och se fördelningen i tillgångsslag?

  1. Ja, det stämmer att de går att handla efter MiFID II. Jag har själv letat upp dem på nätmäklarna och får sen efter det söka information om fördelningen av innehavet! Tyvärr finns ingen enkel väg direkt via nätmäklarna utan jag får söka upp informationen hos emittenterna själv.

 4. Hej Anna,
  Tack för intressanta inlägg om alternativa investeringar. Letade oxå efter alternativ och hittade Pacific Precious A, som jag köpte… det var en fond som jag begrep (tror jag). ETF:er förstår mig inte riktigt på…en fond som är ”börshandlad”? Har dock handlat lite av GZUR, för att lära mig mer.
  Med vänlig hälsning,
  Thomas

 5. Hej! Grymt inlägg, mer av detta!

  Vad är det för skillnad mellan XACT Råvaror och Handelsbanken Råvarufond? (förutom att den ena är en börshandlad fond), de verkar ha ungefär samma avgift och exponering. Anledningen till att jag frågar är eftersom det är bekvämt med ett automatiskt månadssparande i Handelsbanken Råvarufond 🙂

 6. Hej Anna.
  Skrev och frågade Avanza angående den råvaru-ETF du talade om (Lyxor) med övervikt softs- Finns att köpa även där men via telefonmäkleri. Courtaget är därför inte det billigaste, om jag förstår det rätt 19 EUR.
  Angående guld så har jag själv börjat månadsspara i denna tillgång via Auvesta. De tillåter småsparande (som lägst 25 EUR). Riktigt guld i bankvalv. Man kan få det utbetald i reda pengar i klump, under tid, byta mot andra metaller etc. Har försökt jämföra med övriga liknande guldhandlare och tycker mig se att Auvesta står sig bra i jämförelse om man inte har stora summor att köpa för direkt. För mig själv funkar guldet som en ren försäkring. Dvs jag vill äga det som en något sånär stabil tillgång om vårat kära pengasystem skulle kollapsa och pengars värde plötsligt går om intet/ifrågasätts. Tycker det däremot är hur svårt som helst att veta hur stor del detta sparande skall vara av mina totala tillgångar. Finns ju både ”experter” på domedagssidan som bara förespråkar guld och experter som hävdar motsatsen..

  1. Hur vet du att det guld du köper verkligen finns? Sålänge du inte har guldet i din hand är det ingen garanti att det guld du köpt kommer 1) hamna i din hand vid kristider, 2) följa den utveckling guldet har pga säkerhet hos bank som utfärdar pappersguldet.

   1. Och det är därför jag belyser vikten av att kolla i avtalen för pappersguldet (skrev ett inlägg om just det nyligen). Certifikat fungerar inte så men via vissa ETFer äger du 1:1 fysiskt guld.

  2. Jag kollade upp Auvesta häromveckan men blev fundersam över att de tar 4000kr i startavgift som man sen får tillbaka med 1% per insättning. Det tar alltså över 8 år av räntefri utlåning att få tillbaka den pengen (om jag månadssparar). Är det så för alla, att de får betala den startavgiften? Är BullionVault ett bättre alternativ?

 7. Hej Anna,
  Jag undrar om du har förslag på fler ETF:er med mycket exponering mot softs?
  Jag har köpt lite Lyxor men skulle gärna vilja ha ett alternativ med mindre metaller men har inte hittat något lämpligt själv.
  Känner mig inte så sugen på att köpa certifikat i individuella råvaror, vilket känns som enda alternativet till ETF:er & fonder för att exponera sig mot softs?

  Mvh
  /Erik

 8. Hej Anna!

  Med tanke på din klädsel i DI:s ekonomistudio senast så såg jag en svart Svahn. Då tänkte jag att det kanske är läge att vikta upp mot mer råvaror. Jag har 8 % guld och 4 % silver i portföljen idag. Vad tror du om denna ETF som går att köpa på den italienska börsen genom Degiro: ETFS Softs ETC (EUR) | AIGS kostnad 0,49 %, kan det vara något?

  ETFS Softs (AIGS) is designed to enable investors to gain an exposure to a total return investment in a basket of commodity futures by tracking the Bloomberg Softs Subindex (the ”Index”) and providing a collateral yield. AIGS is an exchange traded commodity (”ETC”). Its securities can be created and redeemed on demand by authorised participants and traded on exchange just like shares in a company. The ETC is backed by swaps. The payment obligations of the swap counterparties to the Issuer are protected by collateral held which is marked to market daily.

  Med vänlig hälsning Thomas

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.