Blankningar och att fästa sig vid bolag

Vi befinner oss i en liten håll-käften-vacker-by som ligger utmed Gardasjön i Italien och heter Torri Del Benaco. När vi kom hit insåg Micke att han 1) hade glömt ladda över vårt senaste podcastavsnitt till vår klippare och 2) förmodligen raderat det så i några sekunder verkade det som att vi kanske inte skulle kunna släppa något avsnitt imorgon men fröken här har alltid en reservidé så vi spelade in ett spontanavsnitt imorse om blankningar som släpps imorgon.

Angående blankningar. När vi kom fram till Milano igår så satte vi oss utanför stationen och då pekade Micke på en skyskrapa som tillhörde en bank som han blankade under Futuristiden. Tydligen hade de legat långa också. MEN, det för mig lite in på det jag tänkte skriva kort om idag och som vi också lyfter i avsnittet som släpps imorgon – att investeringar/blankningar inte handlar om att känna något för ett bolag utan att bara räkna på sannolikheter.

Att ligga kort ett bolag betyder inte att man tycker att det är ett dåligt företag. Man ligger kort ett bolag för att man tror att sannolikheten för en nedsida är större än en uppsida. Det här betyder egentligen bara att man försöker maximera sitt resultat med de verktyg man har – framförallt om man kanske bara bevakar ett fåtal bolag.

Min poäng är att investeringar enbart handlar om att räkna på sannolikhet för upp- eller nedsida. Inte att fästa sig vid ett bolag och hålla kvar no matter what. Då har du som investerare misslyckats.

Frånkoppla dig från känslor och se nyktert på dina innehav.

/A

1 Comment

  1. Ser härligt ut!

    Jag tycker blankning behövs då jag tror att det annars finns hög risk för rejäla bubblor om det enbart skulle gå att spekulera i uppgång i marknaden.

    Men däremot kan jag tycka att investeringar kan handla om mer än enbart sannolikhet för upp- eller nedsida. Den underliggande verksamheten kan ligga dig varmt om hjärtat och du väljer att investera där även om du vet att det finns bättre case avkastningsmässigt men vars verksamhet du inte vill bli förknippad med av etiska skäl. Vissa investerare föredrar nog 8 % ”etisk” avkastning före 10 % ”oetisk” som exempel? Men jag gissar att din poäng är att inte gifta sig med en aktie/bolag och där håller jag med.

    Sen en sak som man bör nämna när man pratar blankning är att du kan max förlora 100 % om du är lång en aktie (exkl. nyemissioner) men på blankning kan du förlora närmast oändligt mycket (om du inte får ett margin call i grevens tid).

    Ser fram emot avsnittet!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.