Miljöombyten, riskaptit och kakao

Jag har alltså helt missat att det är kortvecka den här veckan. Börsen hade jag koll på, men det var ingen som ville boka upp möten med mig imorgon, hehe. Jag får väl också vara ”ledig” eller i alla fall jobba ostört då kanske. Det är just eftersom jag jobbar på det sättet, alltså utan att någonsin på riktigt stänga av, som jag också känner att jag vill resa så mycket som möjligt. När jag är på plats i Stockholm passar jag på att träffa mycket människor och tar många möten, men när jag är på resande fot blir jag kreativ på allvar och får utrymme att faktiskt genomföra alla saker som jag planerar och vill göra. Det är viktigt att man hittar en balans som passar, jag älskar ju mitt jobb men för att kunna prestera som allra bäst behöver jag miljöombyten ibland. Därför ska det bli riktigt fantastiskt att sitta i Italien om tre veckor och skriva på bland annat min andra bok.


Jag älskar ju att prata om risk och hade därför med mig en jätterolig graf (jätterolig kanske är att ta i, men jag tyckte det) där vi kan se riskaptit i olika tillgångsslag.

Här kan vi alltså se att i alla tillgångsslag som jämförs så är aktier det enda där riskaptiten ökar. Problemet är att det blir självförstärkande. Vi talar ibland om TINA (There Is No Alternative) och ju mer kapital som flödar in till aktiemarknaden desto högre värderingar. Högre värdering innebär högre risk. Jag tycker att Martin Sandquist sa det så bra i Future Skills:

Du kan aldrig helt undvika risk, bara skjuta den framåt.

Det här ju otroligt nog en direkt paradox till att vi som investerare tenderar att glömma bort risken ju längre in i en cykel vi kommer. Vi är alltså som absolut räddast på botten men har glömt bort att risk betyder att man sannolikt kan förlora pengar och inte ”hög avkastning” när vi väl är på toppen.

Angående TINA då. Finns det verkligen inga andra alternativ? Jo, självklart finns det. Vi har hur många marknader som helst att välja mellan och jag tittar ju till exempel på mjuka råvaror (softs) och guld som ligger i min portfölj. Leta efter marknader och tillgångsslag som har en lägre värdering nu i relation till sig själva än till exempel aktier som fortfarande ligger på höga nivåer.

Jag rotade fram lite kakaopriser från 2 januari 2007 till idag. Minns ni att jag i våras/somras pratade om kakao och att jag trodde att vi hade sett en botten? Pratade bland annat om det i en Economistas podcast tidigt i maj men skrev om det innan dess. Den senaste tidens uppbrott känns därför extra bra och jag tror att vi kan få se fortsatt styrka under året.

Alltså – sök efter tillgångsslag med en låg värdering i relation till sig själv. Ta reda på VARFÖR värderingen är lägre nu än historiskt och gör sedan en analys baserad på prognoser om framtiden. Om kakaopriset nu fortsätter att stiga kan det också vara viktigt att komma ihåg att det skulle kunna påverka bolags marginaler som använder kakao i sin produktion, Cloetta är ett sådant exempel.

Vilka tillgångsslag tittar ni på?

/A

4 Comments

 1. Jag börjar mer och mer tilltalas av att bredda diversifieringen inom aktieportföljen med bolag som är exponerade mot råvaror.

  Har exempelvis Marine Harvest (lax), Scandi Standard (kyckling) och nu senast Calavo Growers (avocado och tomat), se inlägg här: https://z2036.blogspot.se/2018/03/calavo-growers-holy-guacamole.html

  Dessa kanske är en variant på ”softs” och (surprise!) du får utdelning om du håller de på sikt. Nackdelen jmf med en mer direkt exponering mot råvaran är nog större volatilitet då det blir ömsesidig hävstångseffekt i denna typ av aktier.

  Kan hända att jag även doppat tårna i en ädelmetall, inlägg i em…

  Ha en skön påsk!

 2. Hej,
  Hur köper man t.ex. kakao, guld och silver till sin portfölj? Kan du rekommendera några certifikat eller hur man gör för att välja?
  Stort tack för en inspirerande blogg!

 3. Med negativ ränta så är faktiskt likvid (utan ränta) ett helt legitimt alternativ. Speciellt om man tror andra tillgångsslag är övervärderade i nuläget. ”Cash is King” som en gammal Volvo-chef sa en gång. Behöver iofs inte ha det i sedlar under kudden.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.