Buy and hold är inte en strategi

Efter att ha varit lite off på bloggen i ett par veckor är det dags att komma tillbaka igen. Resande kombinerat med mycket jobb och en bok som inte skriver sig själv gör det svårt att få tid över till annat. Vid det här laget så vet ni att jag är ett stort fan av Spitznagel, han som älskar förluster och som jag och Micke pratade om i senaste avsnittet av Outsiders.

Nu har Spitznagel precis skrivit via Pension & Investments att en så kallad buy-and-hold-strategi är lite som att hoppas och be för låg volatilitet. Det senaste decenniet har till exempel den genomsnittliga årsavkastningen för S&P500 10,4 procent. Det här betyder att om du för tio år sedan hade vetat det här och investerat 1 000 kronor så hade din förväntade avkastning varit 2690 kronor tio år senare.

(1+0.104)^10=2.690

Det här hade varit ett bra skolboksexempel menar Spitznagel, om det inte hade varit för att det faktiskt är fel. Om vi istället ponerar att du investerade 1000 kronor år 2008, alltså för tio år sedan, så skulle de inte alls ha blivit 2690 kronor utan endast 2261 kronor, eller cirka 8,5 procent, alltså mycket mindre än 10,4 procent. Det här beror på vad Spitznagel kallar för volatilitetsskatt, i exemplets fall på 16 procent. Låt mig förtydliga med ett exempel:

Du investerar 1000 kronor, första året går marknaden ned 50 procent och andra året går marknaden upp 100 procent. Din genomsnittliga årsavkastning borde nu vara 25 procent men egentligen har du bara tagit dig tillbaka till break even.

År 1: – 50 %
År 2: + 100 %
Medelvärde: (-50+100)/2 = 25 %

Nu är det inte så man räknar ut genomsnittlig årsavkastning utan genom att räkna på CAGR (Compound Annual Growth Rate) som räknas ut enligt följande:

CAGR = (slutvärde/startvärde)^(1/antal år)-1

I exemplets fall ovan blir den genomsnittliga årsavkastningen 0 procent. Eftersom år 1: 1000 kronor * 0,5 = 500 kronor, år 2: 500 kronor * 2 = 1000 kronor. Genom att beräkna CAGR (egentligen inte nödvändigt i det här fallet men lika bra att vara övertydlig så att alla hänger med) får vi följande:

(1000 kronor portföljens slut/1000 kronor portföljens start)^(1/2 år)-1 = 0 %

Så, vad betyder det här? Jag förstår absolut vikten av långsiktighet men det är många som glömmer av volatiliteten på vägen och dess betydelse för portföljens utveckling. Spitznagel menar att en buy and hold-strategi är lite som att hoppas på låg volatilitet, och att hoppas är inte en särskilt bra strategi. Framförallt inte i tider som nu när vi ser högre volla på marknaden. Ni kan läsa mer om vad Spitznagel menar här, intressanta tankar som vanligt.


H&M släppte precis försäljningssiffror för första kvartalet 2018. Jämfört med föregående år blev tillväxten 0. I alla fall inte på minussidan sista kvartalet 2017. Jag ska kommentera siffrorna i Dagens Industris closing bell kring 17:20 ikväll. Jag tänkte ändå att förväntningarna var såpass låga (i snitt +1,2 procent) att det fanns en stor sannolikhet att försäljningen skulle komma in enligt förväntan men å andra sidan ska inte detta vara en nyhet för någon eftersom H&M själva på kapitalmarknadsdagen var tydliga med att det skulle bli fortsatt sämre innan det blev bättre igen.

H&M utveckling 5 år

/A

1 Comment

  1. Ja, trots mitt fullatändigt ruttna 2018 är jag iaf långtnifrån att ha tagit i HM med tång…förstår inte hur folk tänker OM de går in och köper aktier där och förväntar sig uppgång snart… branschen går ju inte klockrent heller direkt… nä, i dom lägena känns det faktiskt bra med skitbra resultat av rätt anledningar haha (att ha varit före marknaden med ett case oxh fått vänta på uppgång som sedan också kom, eller sälja för tidigt o gå in o ut osv p g a brsitande erfarenhet som gör att tålamodet inte är på topp riktigt än). Fan, vi som tänker utanför boxen och provar annat lär oss gör ju snabba misstag och prpvar sedan nytt. Vad gör HM-folkwt..? Köper in sig i en fallande knivaktie, i en fallande knivbransch, i en fallande knivbörs, med fallande knivgeopolitik, och bestämmer sig för att vänta? Haha. Jag kanske bara inte fattar hur de tänjer – kanske finna något smart där nånstans

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.