The Talkshow, svag öppning och H&M

Igår spelade jag och Linnéa in det första avsnittet av vår nya podcast ”The Talkshow” som släpps nu i veckan. Vi sammanfattar veckan på börsen och pratar i första avsnittet ganska passande om ”reaktion på korrektion”. Alltså, hur bör man som småsparare tänka nu när volatiliteten är tillbaka?


OMXS30 väntas öppna svagt på minus trots styrka från USA igår. Dow Jones Index stängde på +1,70 procent och S&P500 på +1,39 procent.

Förhanden hos IG Markets indikerar svag öppning i Sverige.

VIX index är ned något men jag tror att vollan är här för att stanna.


H&M släppte igår ett pressmeddelande där de backade angående den återinvesteringsplan som de presenterade i samband med rapporten som släpptes den 31 januari. När de från början gick ut med den ”dolda nyemissionen” togs det av marknaden inte direkt emot med öppna armar och kursen föll från att ha stått över 155 kronor till att hamna under 140 kronor. Ett ganska ordentligt kursfall på över 10 procent som nog kändes ordentligt för de flesta ägare i bolaget.

Igår gick de dock ut och sa att de gjort en utredning som kommit fram till att återinvesteringsplanen ”är svår att genomföra utifrån både tekniska och tidsmässiga aspekter” och som plåster på såren(?) behåller de därför utdelningen på 9,75 kronor som betalas ut kontant under året uppdelat på två. Kursen steg på nyheten (jag hade bara tur som hade gjort mig av med det sista av min korta position inför kapitalmarknadsdag imorgon, hade inte förväntat mig detta) men jag ställer mig otroligt kritisk till den här typen av beteende.

H&M B igår, måndag, 12 februari

Det känns som att de helt enkelt valde att byta strategi efter kritiken de fick gällande återinvesteringsplanen. Deras ”utredning” som nu gjorts i efterhand som visar alltså på att den är svår att genomföra ”tidsmässigt och tekniskt”. Vad betyder ens det? Och varför gjordes inte den här typen av utredning innan de gick ut med informationen den 31 januari? När jag träffade Nils Vinge (IR-chef på H&M) för lite mer än ett år sedan så diskuterade vi H&Ms aktiekurs senaste tids fall. Han sa då att H&M inte fattar beslut för att påverka aktiekursen på kort sikt utan istället gör investeringar som kommer att löna sig på lång sikt. Jag undrar om något har ändrats? Vi har bara de senaste månaderna fått se Stefan Persson i en (imho) ganska pinsam intervju där han kallar det för att H&M befinner sig i en drömsituation och sedan sett hur de presenterar en återinvesteringsplan som när den inte mottages med öppna armar från aktieägarna drar tillbaka denna? Jag tycker att detta snarare känns som ett desperat försök att höja aktiekursen på kort sikt än att fokusera på styra om bolaget till rätt väg.

Imorgon har H&M kapitalmarknadsdag och jag tycker att Jocke Bornold satte huvudet på spiken när han i EFN Börslunch igår sa att förväntningarna på H&Ms kapitalmarknadsdag är lika höga som de är låga inför deras rapporter.

Äger ni H&M och hur tänker ni kring deras kommunikation gentemot er aktieägare?

/A

1 Comment

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.