Sluta utvecklas – sluta leva

Här kommer lite tidiga måndagsreflektioner. Jag startade min helg med ett möte i lördags med det bolag som jag precis tackat ja till en styrelseplats i. Jag ville att de skulle träffa en annan person som jag hade i åtanke till en av styrelseposterna. Våra nittio minuter på caféet precis runt hörnet bara försvann och när jag gick därifrån hade jag en riktigt bra känsla.

Visste ni att lärande och utveckling skjuter fram sjukdomar som demens etc? Det handlar alltså om att hålla hjärnan aktiv. På mötet sa en av personerna att han inte trodde att man kunde pausa en lärandeprocess. Antingen fortsätter du att utvecklas eller så krymper du. Fortsätt lära dig, utvecklas, sök – eller sluta leva. Det här är en av mina största drivkrafter, att fortsätta lära mig saker, testa nya perspektiv. Livet i sig är så stort och det finns så mycket man kan göra, så varför begränsa sig?


Börserna hämtade sig runt om i världen under förra veckan. OMXS30 såg en uppgång på totalt 3,78 procent sedan fredagen innan.

OMXS30 en vecka

För er som ganska nyligen började investera på börsen så skrev jag med anledning av den skakiga börsen ett blogginlägg om vikten av att inte få panik när vi ser ökad volatilitet. Jag hoppas att alla läste och tog till sig inlägget.

OMXS30 utveckling 1 år

OMXS30s totala utveckling i år ligger nu på -1,27 procent och för tolv månader -1,09 procent. När jag tittar på bilden ovan så kan inte jag låta bli att tänka på det blogginlägg jag skrev om rekyler under nedgång. Mellan 12 juli och 29 augusti såg vi en nedgång om totalt 7,86 procent. Sedan en snabb rekyl mellan 29 augusti och 4 oktober om totalt 8,56 procent innan börsen fortsatte upp till att stå som högst i 1677,65 vilket gav börsen en total uppgång om 10,31 procent mellan 29 augusti och 3 november.

På ett års sikt så tror jag att vi ser en börsnedgång och kanske till och med befinner oss i en uttalad bear market (-20 procent under minst 3 månader från toppen). Innan dess tror jag dock att vi ser nivåer över 1600 igen, kanske till och med så höga som 1670 (baserat på rekyler om cirka 10 procent under nedgång). Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var sugen på att byta ut mina björnar mot tjurar för en kort stund, jag tror att det hade kunnat bli en snygg swing. Men å andra sidan var mina positioner – och ickepositioner – förra veckan katastrofalt dåliga (tänker på att jag släppte min korta i H&M inför kapitalmarknadsdagen och köpte Xact Bear förra fredagen. RIP portföljen). Upp på hästen igen..!

Vad tror ni om börsen framöver?

/A

2 Comments

  1. Hej Charlotte!Ja det gjorde vi också. Sedan hittade vi fantastiska (och billiga) påsar på Dollarstore och nu används dessa flitigt i stället. Kostnaden är väl 1/20 av priset kanske ? Men ja, något måste man ju slänga sina sopor i, så är det. Tack så mycket för din kommentar!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.