Lendify uppdatering

Det här inlägget är inte ett samarbete med Lendify, jag får alltså inte betalt för att skriva inlägget men vill lyfta deras plattform för att jag tycker att den är bra.

Jag startade ju ett sparande hos Lendify i somras och tänkte ge er en uppdatering. Men först kan det för er som inte känner till tjänsten vara bra med en recap. Ni kan också läsa de inlägg som jag skrev då här och här. Hos Lendify kan du investera i lån till kreditvärdiga privatpersoner som betalar amortering och ränta till dig istället för till banken. Precis som när dina pengar idag ligger på ett sparkonto men med väldigt låg ränta hos en storbank kan bankerna använda ditt kapital för utlåning till andra kunder. Trots att de i många fall av blancolån tar höga räntor får du som sparar hos banken knappt någon ränta på ditt sparkapital alls. Idag talar vi ju verkligen om en nollränta på traditionella sparkonton. Lendify vill ändra på det. Genom att låna ut pengar till privatpersoner via Lendify kan Lendify erbjuda de som lånar pengar via deras plattform en lägre ränta och dig som investerare en högre ränta tillbaka på dina investerade pengar.

Så, hur har det gått då? Räntan från låntagare har tickat in varje månad och amortering likaså. Jag har valt autoinvestfunktionen så alla mina inbetalningar återinvesteras sen i nya lån utan att jag behöver göra någonting.

Jag har valt att se Lendify som ett litet komplement till mitt månatliga sparande, en trygg bas i portföljen helt enkelt. Det är skönt när börsen, som de senaste dagarna, svänger att kunna titta på en del av portföljen som i alla fall ligger och tickar på, även om det är i minivolymer! – MEN, långsiktighet och tålamod mina vänner.

Det här med att investera i lån till andra privatpersoner kanske någon tycker känns osäkert. För mig har det fungerat superbra och Lendify har en kreditförlustfond som täcker upp nominellt belopp om låntagaren av någon anledning inte har möjlighet att betala. Det här betyder alltså att om du investerar 10 000 kronor i lån via Lendify (dessa sprids ut över många lån som ni kan se ovan) och en låntagare inte kan betala tillbaka sitt lån så täcks detta upp av Lendify. Räntan utgår dock inte men du förlorar alltså inte det kapital du satt in. Riskminimering med andra ord.

Jag får som jag skrev ovan alltså inte betalt för att skriva det här inlägget – men – just nu (gäller alla som investerar via Lendify, så ingen specialare för mig) får du och jag 500 kronor var om du öppnar ett konto hos Lendify via min länk och sätter in minst 10 000 kronor. Gratispengar med andra ord, det gillar vi ju! Testa tjänsten och se vad du tycker, bra om man har för dåliga nerver för börsen i det här klimatet men inte vill stå utan avkastning!

/A

9 Comments

 1. Som jag tolkar kreditförlustfonden så täcker de upp för kontot och inte enskilda lån. Det borde då innebära att du efter 10 år i värsta fall får tillbaka det nominella beloppet som du satt in men det blir med hänsyn till inflation troligtvis en negativ avkastning. Om den skulle gälla per konto så vore det ju en annan sak. Hur tänker du kring detta?

  1. Att det fortfarande är betydligt lägre risk än med till exempel aktier i det här klimatet. Att i värsta fall ”bara” få tillbaka det nominella beloppet innebär ju att det är samma risk som ett vanligt sparkonto, men med desto större uppsida.

 2. Hej Anna,

  Tänkte fråga om du har kollat på kameo också. Själv har jag investerat lite i lendify (utan autoinvest) och kameo (och tessin) men är mer nöjd med återbetalning och tidsgräns i kameo ( 12-18 månader) istället för ganska långa tider i lendify. Sen finns alltid en moral dilemma om låna till personer som förmodligen har eller kan ha problem som skuld på grund av spelmissbruk etc.

  Tack,

  Rishi

  1. Jag har kollat på Kamel och Tessin också, har gjort intervjuer med båda bolagen i Feminvest Direkt!

   Ang dilemmat för moral vad gäller Lendify så lånar de bara ut pengar till kreditvärdiga personer, det är alltså inte så att de lånar ut till personer som inte får lån någon annanstans! 🙂

 3. Hej!
  Du får detta att verka väldigt bra, är det inte något mer negativt du har att säga?
  Jag funderar på att spara till en insats på 5 år och tänker att jag kanske ska göra en del här.

  1. Jag har inget negativt att säga! Se till så att du i så fall väljer autoinvest och att lånen täcks av kreditförlustfonden! Jag är supernöjd!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.