Korrektion på ingång?

Jag lyssnar på podcasts varje morgon när jag är ute med Capex. Måndagsmorgnar är egentligen avsatta för ‘25 minuter‘ men den här veckan sänds en repris av deras avsnitt med Ola Ahlvarsson och det har jag redan hört (men lyssna ni andra, mycket bra). Därför blev det istället ‘Smart Drugs Smart‘ som idag handlade om epilepsi och migrän men i början av varje avsnitt så berättar Jesse Lawler, programledare, om det senaste inom neurovetenskap. I senaste avsnittet så handlade just det om att man gjort studier som visar på att vi har lättare att komma ihåg och förstå information som vi hör genom högra örat snarare än vänstra. Det här beror på att det vi hör genom högra örat processas av vänster hjärnhalva och här har vi bland annat centra för tal- och språkutveckling och viss typ av minne. Bra tips om ena hörluren är trasig och man lyssnar på en podcast till exempel.

Litet sidospår, men jag tyckte att det var spännande! Jag tänkte inte alls skriva om neurovetenskap idag utan om Wall Streets befarade black monday efter att Dow Jones index förra veckan tappat 666 punkter (eller 665,75 för att vara exakt). Storbolagsindex S&P500 sjönk med 2,1 procent bara under fredagen och Nasdaq Composite sjönk med 2 procent. Totalt sjönk Dow Jones index med 3,5 procent under veckan vilket kan jämföras med den sämsta veckan 2017 som inte ens backade 1,5 procent.

Dow Jones index fem år

Som ni ser i grafen ovan så har DJI tickat på bra senaste åren och tappet på 3,5 procent syns tydligt högst upp i grafen. Det som diskuteras nu är om vi kommer att se en så kallad svart måndag. Börsen väntas öppna svagt idag och en korrektion är verkligen på sin plats. Jag skrev ett blogginlägg när jag var i Sri Lanka om att det nu gått rekordlång tid sedan vi såg en korrektion på minst fem procent så det bör knappast förvåna någon. Jag har efter en tids ökande innehav i aktier precis viktat om efter min allokeringsmodell mellan aktier, guld och råvaror som baseras på en cykel om 10 år. Enkelt förklarat så har jag mindre aktier ju längre in i en cykel vi befinner oss men jag har tagit hänsyn till väldigt många fler aspekter än så och byggt upp min strategi kring ett if/else-system. Får eventuellt ägna ett helt blogginlägg åt bara det, eller en serie. Jag började jobba med modellen tidigt förra våren och landade i en allokeringsstrategi som jag just nu testar. Vill ni läsa mer om min modell för allokering mellan olika tillgångsslag?

/A

4 Comments

  1. Tack, skulle bli jätteglad för en text om din allokering. Tycker det är svårt på många sätt. Jag handlar med aktier och fonder men råvarubiten, hur den handlas och var är knepig för en nybörjare. Hittar inte mycket bra att läsa där. Så en fråga jag gärna skulle vilja skicka med är om du använder ”vanlig depå” till denna handel eller om du använder ISK, Kapitalförsäkring? Om du går in på en specifik råvara som tex kaffe eller kobolt, var hittar jag det? Hur går handeln till?
    Mvh/ Ingrid

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.