Korrektion och reaktion – Don’t panic!

Godmorgon! Nu ska vi tydligen testa nerverna på börsen. Jag som i vanliga fall är duktig på att påminna om att börsen inte alltid går upp tänker idag – trots omständigheterna – byta stol lite. Det här inlägget riktar sig framförallt till mina läsare som kanske är precis i början av sin investerarkarriär och som tycker att fredagens och måndagens fall känns plötsliga, obehagliga och kanske rent av gör att investeringar inte känns lika kul som man trodde från början.

Välkommen till börsen! Börsen går upp och ned. Efter en lång uppgång som vi sett nu så ser vi även nedgångar. Jag skulle rekommendera alla att läsa mina tidigare blogginlägg om rekyler under nedgång (jag är inte så säker på att detta är början på en bear market, men det får framtiden utvisa). Jag skulle också rekommendera alla som inte läst att läsa mitt inlägg om varför fem års horisont inte räcker på börsen. Jag vill också igen påminna om mitt inlägg om ”hög riskaptit efter lång period utan korrektion” som jag skrev i januari.

Just nu förstår jag om många som kanske nyligen precis börjat investera läser rubrikerna ovan och blir oroliga. Bli inte det. Det här är en del av spelet. Vi kan inte räkna med avkastning utan risk, eller hur? Frågan är hur man bör hantera en situation som denna. Jag har ju tidigare skrivit mycket om diversifiering i olika tillgångsslag (googla ”annasvahn diversifiering”) och det är just nu det är viktigt. Använd det här tillfället för att reflektera över dig själv som investerare. Hur reagerar du, hur känns det? Använd sedan det för att fundera över hur du vill lägga upp en investeringsstrategi i framtiden. Det är enkelt under en lång uppgång att säga att man vet hur man ska hantera en nedgång men desto svårare att styra över sina känslor när det väl händer. Det absolut viktigaste just nu är att du inte får panik och frångår din strategi. Har du bestämt dig för att månadsspara i aktier på lång sikt (10-20-30-40 år)? Fortsätt med det. Om vi ser en korrektion på börsen nu så innebär det att vi senare förmodligen har många fina år på börsen framför oss.

Ta ett djupt andetag, fundera över vad du faktiskt har för strategi och kom ihåg att det är just det här ”hög risk KAN ge hög avkastning” betyder. Du har säkert nu ett tag fått testa på hur det känns att se hur pengarna växer i form av avkastning, nu får du se hur risk verkligen känns. Gör inget förhastat, få inte panik. Börsen är här för att lära oss, inte tvärtom.

/A

6 Comments

  1. Tack för bra inlägg Anna! Passar du på att köpa vid nedgången eller tycker du att det är för stor risk i nuläget? /Magdalena

    1. Hej Magdalena! Eftersom min strategi är att diversifiera mellan aktier, softs och guld så köper jag inte mer aktier i dagsläget. Tvärtom minskade jag min aktieexponering för någon vecka sen. Börsen är fortfarande väldigt dyr och jag går hellre in på lägre nivåer! 🙂

  2. Jag började sälja av en del för 2-3 veckor sedan med tanken att det borde närma sig en nedgång, fast inte så här snart. Känns rätt fint även om det kanske hade varit läge för ännu mer. Nu gäller det bara att inte förhasta sig utan sitta lugnt och fint i båten och se vart det här tar vägen.

    Min diversifiering är att amortera. Det finns i grunden tre saker jag är beredd att låna till nämligen utbildning, bostad och bil. Studielånet är snart avbetalt (normal takt inget extra). På huset amorterar vi i nuläget strax under 3% av skulden per år, inte av tvång (vi har bott här i 11 år) utan för att det känns sunt. Nämner man detta brukar folk titta på en som att man borde in på psyket, ”amortera när räntan är så låg”.
    Ja, har man inte råd att att amortera när räntan är 1,34% lär man ju inte ha råd om den stiger upp till 5% eller mer och resan blir definitivt behagligare då. Om vi fortsätter i samma takt som nu och inte lånar mer räknar jag med att ha en belåningsgrad på mellan 20 och 25 % lagom till vi ”fyller pensionär”. Aktiehandel är bara en krydda på sidan av…

    1. Intressant med amorteringen – mina föräldrar har nämligen precis gjort samma sak. Nu har de inte längre lån på huset och har istället investerat i två andra fastigheter (fjällen + västkusten) som de hyr ut och via intäktsströmmen amorterar de av även dem. Då har de senare tre obelånade fastigheter! Tror att det är smart!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.